Telegraphi hinnangul on Kuleba lahkumine seotud kaugmaarakettidega

Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba. Foto: Dmytro Smolienko / Scanpix

Ukrainas toimusid ootamatult olulised kaadrimuudatused, mille seas kõige märkimisväärsem on välisminister Dmõtro Kuleba tagasiastumine, kirjutas Briti väljaanne The Telegraph, mida vahendas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

«Dmõtro Kuleba oli valitsuskabineti üks äratuntavamaid liikmeid, kuid tema taotlused õhutõrjesüsteemide ja Lääne kaugmaarakettide piirangute leevendamise kohta on jäänud viimastel kuudel tähelepanuta,» kirjutas ajaleht.

Venemaa on viimastel päevadel hoogustanud oma kaugmaarünnakuid kogu Ukrainas, mille seas rünnak Lvivile, milles hukkus vähemalt seitse inimest.

«Need personalimuudatused on viimase 30 kuu suurimad. Ukraina välisminister Kuleba on nende muudatuste seas kõige märkimisväärsem. Kuleba ülesandeks oli veenda Ukraina lääneliitlasi – peamiselt Ühendriike ja Suurbritanniat – andma luba kaugmaarakettide kasutamiseks Venemaa territooriumil,» jätkus artikkel.

«Diplomaat juhtis hiljuti ka jõupingutusi täiendavate Patrioti õhutõrjesüsteemide hankimiseks. Eelmisel nädalal süüdistas Kuleba mitmeid liitlasi, kes ei täitnud oma lubadusi pakkuda õhutõrjesüsteeme, kuid ei nimetanud kedagi otseselt,» lisas ajaleht.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval seoses valitsusremondiga, mille puhul astus tagasi mitu ministrit, sealhulgas ka välisminister Dmõtro Kuleba, et tema valitsus vajas uut energiat.

«Me vajame uut energiat. Ja need sammud on seotud meie riigi tugevdamisega erinevatel aladel,» ütles Zelenskõi vastuseks küsimusele valitsusremondi ja Kuleba tuleviku kohta.

«Olen väga tänulik ministritele ja kogu valitsusmeeskonnale, kes töötasid neli ja pool aastat Ukraina ja ukrainlaste heaks, ja mõned neist on olnud meie ministrid lausa viis aastat,» lisas ta.

Ühe presidendikantselei allika sõnul arutavad Zelenskõi ja Kuleba viimase tulevast ametikohta.

Teisipäeval lahkus mitu ministrit ja muud kõrget ametnikku valitsusest üle kahe ja poole aasta kestnud sõjaaja suurima ümberkorralduse ajal.

Nüüdseks 43-aastane Kuleba on tagasiastumisavalduse esitanud ministreist kõige tähtsam ja Ukraina sõjaaja diplomaatia juhina välismaal kõige nähtavam.

Kuleba on olnud ametis 2020. aastast ja alates Venemaa kallaletungist 2022. aasta alguses reisinud maailmas ringi, et mõjutada lääneriike Kiievit toetama ja Moskvat sanktsioonidega karistama.

Tagasi üles