Macron nimetas Michel Barnier' peaministriks (1)

Copy
Michel Barnier
Michel Barnier Foto: SARAH MEYSSONNIER

Prantsuse president Emmanuel Macron nimetas täna, ligi kaks kuud pärast ennetähtaegseid valimisi riigi uueks peaministriks endise Euroopa Liidu Brexiti-läbirääkija Michel Barnier', teatas presidendikantselei.

73-aastasest Barnier'st saab Prantsusmaa nüüdisajaloo vanim peaminister ning tema ülesandeks on moodustada ühendav valitsus, mis teeniks riiki, lisas presidendikantselei.

Valimised võitnud vasakparteide liidu Uus Rahvarinne (NFP) suurima partei Allumatu Prantsusmaa (LFI) liider Jean-Luc Mélenchon ütles, et selle lükkega on valimised prantslastelt varastatud.

Üks Macroni nõunikest ütles AFP-le, et Barnier on «Macroniga kokkusobiv» ja parlament ei hääletaks teda kohe maha.

Ametist lahkuv valitsuse minister, kes samuti palus oma nime mitte avalikustada, ütles, et Barnier on väga populaarne parempoolsete parlamendiliikmete seas, ilma et oleks vasakpoolsete jaoks ärritav.

Seni peeti peaministri kohale favoriitideks konservatiivset eksministrit Xavier Bertrandi ja endist sotsiaaldemokraadist peaministrit Bernard Cazeneuve'i. Nii Bertrandi kui ka Cazeneuve'i ohustas ametisse nimetamisel umbusaldusavaldus, mis oleks võinud koguda toetust nii vasakpoolsetelt kui ka paremäärmuslastelt.

Macron näib seega lootvat sellele, et Marine Le Peni pikalt juhitud paremäärmuslik Rahvuslik ralli (RN) ei blokeeri Barnier' ametisse nimetamist.

Erakonna asejuht Sebastien Chenu näis BFM TVga rääkides viitavat sellele, et nemad ei toetaks automaatselt umbusaldushääletust Barnier' vastu, mida nad oleks teinud Bertrandi ja Cazeneuve'i puhul.

RNi parteijuht Jordan Bardella ütles, et Barnier' üle otsustatakse tõendite põhjal, kui ta pöördub parlamendi poole. Ka  Le Pen ütles , et tema erakond ootab ära uue peaministri programmi ja otsustab tema toetamise selle põhjal.

«Me ootame härra Barnier' poliitikakõnet,» ütles RN-i parlamendifraktsiooni juht Le Pen.

Uude Rahvarindesse kuulunud roheliste juht Marine Tondelier vastas seepeale: «Me teame lõpuks, kes otsustab. Tema nimi on Marine Le Pen. Tema on see, kellele Macron on otsustanud alluda.»

Parempoolse vabariikliku partei veteranil on pikk poliitiline karjäär ja ta on täitnud erinevaid juhtivaid ametikohti nii Prantsusmaal kui ka ELis. Barnier oli Prantsuse keskkonnaminister aastatel 1993–1995, Euroopa asjade minister aastatel 1995–1997, välisminister aastatel 2004–2005 ning põllumajandus- ja kalandusminister aastatel 2007–2009.

Tagasi üles