AK AfD tõusu taga on Saksamaa Z-põlvkonna valijad

Copy
AfD valimisedu Ida-Saksamaal ei meeldi sugugi kõigile saksa noortele – teisipäevasel meeleavaldusel Frankfurdis kantud plakat seletab lühendi AfD lahti kui Adolfi fašistlik s*tabande.
 
AfD valimisedu Ida-Saksamaal ei meeldi sugugi kõigile saksa noortele – teisipäevasel meeleavaldusel Frankfurdis kantud plakat seletab lühendi AfD lahti kui Adolfi fašistlik s*tabande.  Foto: Boris Roessler/DPA/Scanpix

Saksamaa valitsusparteide kisendav valimiskaotus Saksimaal ja Tüüringis on paratamatult tekitanud suure hulga kuulujutte sellest, kas kantsler võidakse ametist tagandada ja kas tema koalitsioon võiks lõpuks laguneda.

Kuulujutud ei ole täiesti asjatud. Isegi kui valitsus jääb tõenäoliselt kokku pelgalt inertsuse ja hirmu tõttu millegi veelgi hullema ees, on kindlasti palju segadust käima lükatud.

Mõistlik on uurida tegureid, mis viisid sellise kibeda tavapärase poliitika vastasuseni, ja küsida, mida peavooluparteid saaksid sellega ette võtta. Tänu Infratest Dimapi üksikasjalikule lävepakuküsitlusele on olemas palju teavet selle kohta, kuidas ja miks inimesed hääletasid. See näitab poliitilise tsentri jaoks äärmiselt masendavat olukorda. Peavooluparteid on sattunud tiibhaarangusse kahe teineteist täiendava establishment‘i-vastase liikumise vahele.

Tagasi üles