Ukrainlastele roppusi näkku karjunud mees pisteti Lätis vangikongi (1)

Copy
Läti politsei.
Läti politsei. Foto: Zane Bitere / LETA / Scanpix

Vidzeme ringkonnakohus mõistis 43-aastase Läti kodaniku süüdi sõjakuritegude ülistamises, rünnakus ja ukrainlaste vastu vaenu õhutamises.

Siguldast pärit Edgars Romalsit ootab nüüd ees aasta ja kaheksa kuu pikkune reaalne vangistus, vahendas Läti uudisteagentuur LETA.

Kohtudokumentides seisab, et ta ründas 2022. aastal Mālpilsis purjuspäi kolme ukrainlast, kahte meest ja ühte naist, üritades neid rusikatega peksta ja karjudes samal ajal roppusi.

Muu hulgas räuskas Romals LETA andmetel: «Putinil on õigus ukrainlasi tappa! Me peaksime ukrainlased tuumarelvaga hävitama!»

Üks kannatanutest, 22-aastane Maksim, tunnistas kohtus, et viibib Lätis agressioonisõja teisest päevast alates. Ta elas varem Lvivi lähedal ja tuli vahetult enne mastaapsete lahingute puhkemist külla oma Lätis elavale tädile. Ukraina sõjaväekohustusest on Maksim vabastatud tervislikel põhjustel.

Maksim elab praegu Mālpilsis ja töötab infotehnoloogia valdkonnas. Enne vastasseisu Romalsiga tal lätlastega nägelusi ei ole olnud, kirjeldas LETA.

Naissoost kannatanu ütles, et andestaks ründajale, kui too vabandab. Samad sõnad lausus naine intsidendi ajal. Politseisse pöördus ta pärast seda, kui Romals keeldus end süüdi tunnistamast.

«Ukrainas surevad inimesed, aga Romals toetab seda. Mul oli seda väga valus kuulda, sest mu õde läks rindele vabatahtlikult. Mu vend on rindel ja kodumaa eest võitleb ka mu õepoeg,» ütles naine LETA-le.

Konflikti eel oli Romals mitu päeva järjest kõvasti joonud, kirjeldatakse kohtudokumentides. Süüpinki istus ta ilma advokaadita ja otsustas end kaitsta ise.

Oma suud Romals kohtus aga väga lahti ei teinud. Politseile selgitas ta varem, et pole ukrainlasi sõimanud ja ka seda, et ta ei mäleta purjuspäi tehtud asju.

Prokurör taotles Romalsile isegi kaheaastast ja kuue kuu pikkust vangistust. Alles seda kuuldes palus mees halastust, kinnitades, kuidas kahetseb tehtut, ja öeldes, et pole lihtsalt ikkagi nii karmi karistust ära teeninud.

Romals kaitses ennast lõpuks argumendiga, et ta on rahu poolt maailmas. Prokurör viitas Läti ajakirjanikule, et kui süüalune oleks uurimise ajal pattu kahetsenud ja koostööd teinud, siis ei oleks ta nii ranget karistust saanud.

Kohtuotsust saab edasi kaevata. Kohtusaalist Romalsit otse vangikongi ei transporditud, võttis LETA teema kokku.

Tagasi üles