VÕIMATU MISSIOON Prantsusmaa poliitkaost ohjama asuv Härra Brexit töötab peaministrina mõõk peakohal

Copy
Prantsusmaa peaministriks nimetatud Michel Barnier eile Pariisis tseremoonial, kus eelkäija Gabriel Attal talle ameti üle andis.
Prantsusmaa peaministriks nimetatud Michel Barnier eile Pariisis tseremoonial, kus eelkäija Gabriel Attal talle ameti üle andis. Foto: Julien Mattia / Le Pictorium / Imago Images / Scanpix

Ka Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni liitlased möönavad, et otsusega nimetada peaministriks parempoolne Michel Barnier, kes ennekõike on tuntud ELi Brexiti-läbirääkijana, ulatas riigipea uue valitsuse saatuse paremäärmusliku Rahvusliku Liidu kätte ja jättis enda jalgealuse leekidesse lõõmama.

Tänapäeva Prantsusmaa ajaloo noorimalt peaministrilt, 35-aastaselt Gabriel Attalilt eile ameti üle võtnud ja sellega 73-aastasena läbi aegade vanimaks valitsusjuhiks kerkinud Barnier’l pole hõlpu oodata, sest lõhestatud parlamendis juba ihutakse tema kukutamiseks nuge. Kaks kuud tagasi valimised võitnud vasakpoolne liit Uus Rahvarinne (NFP) lubas algatada tema umbusaldamise, mis tähendab, et kui Barnier’ ei taha kohe võimust ilma jääda, peab ta meelitama Marine Le Peni äärmuslasi, sest Macroni tsentristidel ja Barnier' enda Vabariiklastel enamust kahepeale pole.

Selles olukorras kulub poliitilisele kähmlusele konsensuse otsimist eelistaval Barnier’l ära kogu läbirääkimisoskus, mille ta kogus, kui tüüris kindlal käe finišisse Ühendkuningriigi lahkumise EList. Prantsuse lõhestatud parlamendis pulbitseva kriisi lahendamine võib aga olla Brexitistki keerulisem.

Tagasi üles