Soome valdade rahakotis haigutab 1,1 miljardi eurone auk

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro paberrahad
Euro paberrahad Foto: Caro / Scanpix

Soome Valdade Liidu arvestuste järgi on põhiteenuste kaitsmiseks ja majandusolukorra päästmiseks hädasti vaja 1,1 miljardit eurot.


Ilma taolise finantstoetuseta satuvad vallad 1990date majandusdepressiooni situatsiooni, kus kärbiti teenuseid, saadeti inimesi sundpuhkustele, lõpetati tähtajalisi töölepinguid ja koondati, kirjutab Helsingin Sanomat.

Valdade liit avalikustas täna eelraporti valdade lähiperspektiivi majandusolukorrast.

Finantskriis tabab omavalitsusi hilinemisega, kuid varem kokkulepitud uuendused sotsiaal- ja tervishoiuteenuste sektoris suurendavad väljaminekuid.

Ettevõtetelt valdadesse laekuv maksuraha väheneb tänavu 600 miljoni euro võrra, maksutulu tõus aeglustub.

Valdade liidu hinnangul tuleb puudujääk katta riigi rahaga. Organisatsiooni ettepanekul tuleks suurendada näiteks firmadelt valdadele jõudvat maksuraha.

Kui maksumaksjate raha ei jõua valda riigi rahakotist, siis on vallad sunnitud minema elanike rahakottide kallale.

Helsingi hoiatas eelmisel nädalal, et aastatel 2009-2011 ületavad linna väljaminekud sissetulekuid 1,3 miljardi euroga. Jyväskylä teatas, et maksutulu jääb sel aastal oodatule alla 20 miljoni euroga.

Soome viies läänis ja Ahvenamaa maakonnas on 416 valda. Riigis elab umbes 5,3 miljonit inimest.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles