Uus-Meremaa valitsus maksab maooridele valuraha

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa kuulus sõjatants kuulutati maooride omandiks.
Uus-Meremaa kuulus sõjatants kuulutati maooride omandiks. Foto: AFP / Scanpix

Uus-Meremaa valitsus maksab mitmele maoori hõimule kopsaka valuraha, sest põlisrahva hõimu liikmed leidsid, et nende maa on ebaõiglaselt võõrandatud.


Valitsus maksab kaheksale põlisrahva hõimude, kuhu kuulub umbes 12 000 maoori, 300 miljonit Uus-Meremaa dollarit (1,9 miljardit Eesti krooni), teatas BBC News.

Pool kompensatsiooni makstakse sularahas ning ülejäänud riigimetsade rendina ja kasvuhoonegaasi emissiooni hüvitusena.

1840. aastal sõlmisid maoori hõimupealikud brittidega Witangi lepingu, millega maoorid muudeti Briti kuningakrooni alamateks, kuid säilitasid siiski õiguse oma maale.

Kuna lepingu maoori- ja inglisekeelne tekst ei kattunud, tõi see kaasa sõja, mille maoorid kaotasid. Tänaseni pole lõplikult selge, milles tegelikult kokku lepiti.

Erimeelsuste lahendamiseks on asutatud Waitangi tribunal, mis tegeleb põliselanike probleemidega.

Ühtlasi tunnistas valitsus, et Uus-Meremaa sümboliks saanud kuulsa haka-sõjatantsu autoriõigused kuuluvad maooridele. Sümboolset sõjatantsu kasutab enne mänge näiteks ka kohalik ragbimeeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles