Suve lõpp tõi Soomes uue kuumarekordi

Copy
Inimesed Helsingis rannamõnusid nautimas.
Inimesed Helsingis rannamõnusid nautimas. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP / Scanpix

Soomes registreeriti eile uus rekord selle osas, kui palju on sel aastal olnud päevi, mis vastavad ametlikule kuumalaine kriteeriumile.

Salo maakonnas Kärkkäs mõõdeti eile sooja 25,6 kraadi, vahendab Yle. Sellega sündis taaskord uus rekord selle osas, kui mitu ametlikule kuumalaine määratlusele vastavat päeva aastas mõõdetakse.

Eilsega tõusis termomeetripügal Soomes kolmandat päeva järjest üle 25 kraadi, mis tähendab, et nüüdseks on sel aastal olnud Soomes 68 päeva, kus on valitsenud kuumalaine, teatas Soome meteoroloogiainstituut.

Varasem kuumade päevade rekord pärineb aastast 2002, mil neid registreeriti 65.

Selle aasta juulikuised näitajad ületasid tublisti Soome pikaajalist keskmist, eriti palavad ilmad valitsesid Kesk- ja Põhja-Soomes.

Paistab, et peagi võib sündida ka uus rekord kuumade sügispäevade osas. Selle aasta septembris on mõõdetud viiel päeval sooja üle 25 kraadi, mis kordab 1968. aasta tulemust.

Soome meteoroloogiainstituut hakkas pidama arvet kuumastatistika üle 1961. aastal.

Suur kuumus ei puuduta ainult Soomet. Copernicuse kliimamuutuste seire teenuse andmetel oli selle aasta globaalne juulikuu keskmine temperatuur 16,91 kraadi Celsiuse skaalal, mis on kõigest 0,04 kraadi madalam kui rekordilisel 2023. aasta juunikuul.

Tagasi üles