Eakas rumeenlanna kasutas aastaid uksetõkkena haruldast vääriskivi (1)

Copy
Eakas Rumeenia naine aitab rumeenlannadele selga rahvarõivad.
Eakas Rumeenia naine aitab rumeenlannadele selga rahvarõivad. Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Scanpix

Eaka rumeenlanna kodust leiti tema surma järel ligi miljon eurot maksev üliharuldane merevaigutükk.

Suurt teaduslikku huvi pakkuv kivi pärineb isegi 70 miljoni aasta tagusest ajast. Tegemist on maailma suurima merevaigutükiga, kirjutas El País.

Naine leidis ligi 3,5 kilo kaaluva vääriskivi Rumeenia kaguosas asuva oja sängist. Tal ei olnud mitte õrna aimu ka, et tegemist oli väärtusliku leiuga. Isegi naise koju sisse tunginud vargad ei taibanud uksepakul vedelevat suurt hinnalist kahmakat kaasa viia.

Praegu on merevaigutükk kohalikus muuseumis ja selle eestkõneleja on muuseumidirektor Daniel Costache. Muuseumisse jõudis kivi tänu rumeenlanna ühele pärijale, kes otsustas kivi uurida lasta. Ta müüs lõpuks haruldase vääriskivi Rumeenia riigile ja riik pistis tolle kohe rahvuslike aarete loetellu.

Merevaigu kvaliteedile andis hinnangu Poola Krakowi linna ajaloomuuseum, kus tegeletakse poolvääriskivide uurimisega. Poola eksperdid kinnitasid Rumeenias leitud merevaigu ehtsust ja hindasid selle 38,5–70 miljonit aastat vanaks.

«Selline avastus on väga tähtis nii teaduslikult kui ka muuseumile,» ütles Costache El Paísi ajakirjanikule. Ta usub, et leiu väärtus on mõõtmatu ning maailma mastaabis on tegemist sensatsioonilise leiuga.

«Meeletul väärisesemete otsimisel jätsid röövlid kahe silma vahele tõelise aarde, mis lebas seal otse nende silme all,» rääkisid eaka rumeenlanna omaksed samas.

Rumeenia rikkalik merevaiguvaru on maailmas teada. Eaka rumeenlanna kodukoht on üks paik, kus seda vääriskivi rohkesti leiab. Piirkond asub ka looduskaitsealal ja sealne merevaik on haruldast tumedat tooni.

Mõned Rumeenia merevaiguleiud muudab eriliseks see, et nad sisaldavad ämblikulaadsete, mardikate, kärbeste, vähilaadsete, roomajate, linnusulgede ja loomakarvade fossiilseid jäänuseid.

Lisaks asub tollel Rumeenia n-ö merevaigu kaitsealal Stramba merevaigukaevandus, mis oli 21. sajandi esimesel poolel üks produktiivsemaid merevaigukaevandusi. Kommunistid sulgesid siiski kavanduse, sest pidasid seda kahjumit toovaks ettevõtmiseks, tõi El País välja.

Tagasi üles