SÕPRUS LÄBI Venemaa sulges Abhaasia rahakraani (2)

Copy
Isehakanud Abhaasia president Aslan Bžania ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov oktoobris 2023 Sotšis toimunud kohtumisel.
Isehakanud Abhaasia president Aslan Bžania ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov oktoobris 2023 Sotšis toimunud kohtumisel. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Venemaa ei anna enam Abhaasiale raha ning esimest korda 16 aasta jooksul ei saanud Suhhumi augusti lõpus Venemaa režiimi juhilt Vladimir Putinilt õnnitlust «rahvusvahelise tunnustamise päeva» puhul. Õnnitlussõnum jäi saamata ka Lõuna-Osseetial. Milles asi?

Meenutame, et 26. augustil 2008 – pärast Venemaa nn augustisõda Gruusia vastu – tunnustas Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat tollane Venemaa president Dmitri Medvedev. Mingit laialdast tunnustust kahele Gruusia osale, mille Venemaa on okupeerinud, ei ole järgnenud, seda on teinud üksikud veidrad riigid nagu Nicaragua.

Tänavu kevadel puhkesid Gruusias laiaulatuslikud protestid nn Vene seaduse vastu, millega võeti sihikule välistoetusi saavad kodanikuühendused. Levis versioon, et tasuks venemeelsuse eest saab võimul olev Gruusia Unistus võimaluse Abhaasia ja Lõuna-Osseetia taasühendamiseks.

Paar päeva pärast seda kui Putini õnnitlus jäi Suhhumisse ja Tshinvalisse saatmata, jõudis ajakirjandusse informatsioon, et Venemaa valitsus külmutab alates 1. septembrist Abhaasia sotsiaal-majandusliku programmi rahastamise, kui see ei täida Moskva ees oma kohustusi. Nn «kohustused» ja nende täitmata jätmisest tulenevad sanktsioonid on Venemaa isehakanud Abhaasiale juba ammu peale surunud, nüüd aga on hakatud neid rakendama.

Tagasi üles