POSTIMEES UKRAINAS Volodõmõr Omeltšenko: energiarinde püsivusest sõltub kogu sõja saatus (1)

Copy
Mõttekoja Razumkovi Keskus energiaprogrammide direktor Volodõmõr Omeltšenko andmas intervjuud Postimehele.
Mõttekoja Razumkovi Keskus energiaprogrammide direktor Volodõmõr Omeltšenko andmas intervjuud Postimehele. Foto: Margus Martin

Eesti peab suhtuma tõsiselt energeetikaküsimustesse ja rajama hulgaliselt väikseid autonoomseid elektrijaamu, soovitas intervjuus Postimehele Volodõmõr Omeltšenko, kes on Kiievi mõttekoja Razumkovi Keskus energiaprogrammide direktor.

Oma igapäevases töös tegeleb Omeltšenko energiajulgeoleku, elektri- ja gaasituru küsimustega. Tema sõnul on Venemaa võtnud nõuks Ukraina energeetika täieliku hävitamise, et tekitada seeläbi ebastabiilsus kogu Euroopas ja saada võimalus edaspidi Euroopa Liitu šantažeerida. Plaani õnnestumisel ootab eurooplasi elu pidevas riskiohus.

Milline on Ukraina energeetika hetkeseis?

Energeetika vaatenurgast on meie olukord stabiilselt halb, sest alates täiemahulise agressiooni algusest on Ukraina kaotanud 70–80 protsenti genereeritud võimsustest.

Kui suur oli üldse senine koguvõimsus?

52 gigavatti, kuid paljud nendest energiavõimsustest olid konserveeritud. Kui palju oli konserveeritud tootmisvõimsusi kokku, ei oska pakkuda, kuivõrd need polnud kasutuses. Ent kasutuses oli umbes 30 gigavatti. Jämedalt võttes on sellest praeguseks alles üheksa või kümne gigavatti ehk kolmandik kõigest, mis oli.

Tagasi üles