Endine CIA ametnik mõisteti Hiina kasuks luuramise eest vangi

Copy
CIA logo.
CIA logo. Foto: Reuters Photographer/REUTERS/Scanpix

Alexander Yuk Ching Ma mõisteti süüdi suurel hulgal salastatud kaitsedokumentide edastamises Hiina spioonidele 2001. aastal.

Endine Luure Keskagentuuri (CIA) ametnik mõisteti eile kümneks aastaks vangi Hiina kasuks luuramise eest. Süüdistatav vältis pikemat vanglakaristust, tunnistades üles oma osaluse salastatud informatsiooni edastamisel Shanghai Riiklikule Julgeolekubüroole (SSSB).

Tänaseks 71-aastane Ma oli töötanud CIA-s aastatel 1982-1989. Meest süüdistati vandenõus agentuuri heaks töötanud sugulasega, et toimetada suurel hulgal riigikaitset puudutavat informatsiooni Hiina spioonidele vastutasuks 50 000 dollarile, vahendab AFP.

Kaks aastat pärast salastatud informatsiooni üleandmist taotles Ma lingvisti töökohta Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) kontoris Hawaiil.

«FBI, olles teadlik Ma sidemetest (Hiina) luurega, palkas Ma osana plaanist jälgida ja uurida tema tegevust ja sidemeid SSSB-ga,» ütles Ühendriikide justiitsministeerium avalduses.

Ma töötas poole kohaga FBI-s aastatel 2004-2012. Hongkongis sündinud Ühendriikide kodanik vahistati esmalt 2020. aasta augustis.

Tagasi üles