IMELUGU Loomaaiast põgenenud pingviin möllas taifuunis

Copy
Aafrika pingviinid puhkasid koroonapandeemia ajal inimestest ja pääsesid Yokohamas asuvas loomaaias laiemalt ringi liikuma.
Aafrika pingviinid puhkasid koroonapandeemia ajal inimestest ja pääsesid Yokohamas asuvas loomaaias laiemalt ringi liikuma. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP / SCANPIX

Vangistuses sündinud Aafrika pingviin Pen pidas kaks nädalat vastu Jaapani rannikut tabanud taifuunis. 

Kuigi Aafrika pingviinid on sitked ja kõvad ujujad, siis vangistuses väheneb nende lihasmass märgatavalt. Ookeanisse lipsanud pingviin polnud iialgi varem soolases vees ujunud. Mitte keegi ei osanud arvata, et teda õnnestub kunagi veel elusana näha.

Põgenik püüti aga kinni kaks nädalat pärast kadumist ning tema vastupidamist nii pöörastes ilmastikuoludes peetakse Jaapanis praegu tõeliselt sensatsiooniliseks imelooks, vahendas CNN.

Kuueaastane Pen sündis ja kasvas vangistuses, ent ujus 25. augustil koos oma hooldajaga Kesk-Jaapani Himakajima saare rannas. Pen elab loomaaias, ent see loomaaed oli parajasti ringreisil. Järelevalve all supeldes too pingviin oma talitaja eest ootamatult putket tegigi.

Pingviiniekspertide sõnul läbis Pen tõenäoliselt kahe nädala jooksul ligi 45 kilomeetrit. Ookean oli talle võõras maailm, sest põgenemise hetkel puutus ta selle piiritu veekoguga oma hooldaja sõnul kokku esimest korda elus.

Pingviin viidi randa ujuma, sest ilm oli niivõrd kuum ja ringirändava loomaaia töötajad leidsid, et sel viisil on võimalik loomi jahutada. Randa viidi Pen trellitatud puurist, kust ta pääses välja puuris olnud augu tõttu.

Pingviini vabadusse pääsemine tegi tema hooldajale Ryosuke Imaile tõsiselt südamevalu, kirjeldas Peni peremehega rääkinud CNN. Ookeanis supeldes oli Pen muutunud kohe väga ärevaks. Imai kartis tormi keskele sattunud pingviini elu pärast ja tundis tema käest laskmise pärast süüd.

Augusti lõpus sai Jaapan pihta võimsa taifuuni Shanshaniga, mis tõi endaga tormituuled ja paduvihmad. Marus sai surma kuus inimest ja miljonid teised pidid põgenema kodust. Taifuun rappis elektritraate ja segas lennuliiklust.

Kuidas keset seda hävingut vangistuses sirgunud Penil ellu jääda õnnestus, seda ei oska keegi seletada. Pingviinil õnnestus aga tõenäoliselt just tänu marule vältida kokkupõrkeid kaluritega ja pääseda nende võrkudest. Imai teooria ongi see, et pingviin pääses tänu tormile.

Päästa õnnestus Pen siis, kui kohalikud märkasid teda 45 kilomeetri kaugusel põgenemiskohast asuvas Gekidan Pentersi rannas. Üllatava asjaoluna tõi CNN välja veel ka selle, et pingviin ujus kaldale suhteliselt lähedal sellele hoonele, kus ta tavaliselt elab.

«Kui me ta kätte saime, siis mina küll ei suutnud oma silmi uskuda, ütles Imai USA ajakirjanikule. «See oli suur kergendus.»

Märksõnad

Tagasi üles