Ukraina desertöörid põgenevad Rumeeniasse. «Suren enne mägedes kui lahingus.» (3)

Copy
Päästetööd mägedes. Rumeenia piirivalve sõnul on nad viimase aasta jooksul päästnud mägedes ligi saja sõjaväekutse eest põgenenud ukrainlase elu.
Päästetööd mägedes. Rumeenia piirivalve sõnul on nad viimase aasta jooksul päästnud mägedes ligi saja sõjaväekutse eest põgenenud ukrainlase elu. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS / SCANPIX

Kahe aasta jooksul on Ukrainast mägede varjus põgenenud enam kui 40 000 meest, kellele sõjaaja seaduste järgi kehtis kohustus riigist mitte lahkuda.

«Ei kahetse, pole mitte mingisugust kurbust,» kinnitas üks Ukrainast jalga lasknud noormees El Paísile. Pigem tunneb Hispaania ajakirjanikuga suhelnud grupp noori Ukraina mehi end eufooriliselt. Nende eesmärgiks oli jõuda Rumeeniasse ehk pinnale, mis jääb riigi ja tema kodanike ellujäämise nimel pingutavate Ukraina võimude käeulatusest välja.

Nende meeste olekust õhkub elevust ja kergendust, kirjeldas Hispaania ajalehe veebiväljaanne. Tuli neil ju Rumeeniasse jõudmiseks läbida füüsiliselt väljakutseid esitav mägine Maramureși piirkond ja siis ületada veel Rumeenia ning Ukraina piirijõgi Tisza.

Tagasi üles