SURMAV NAKKUS Läti arstid võitlevad nelja-aastase difteeriahaige elu eest

Copy
Lastehaigla intensiivravi osakond. Foto on illustratiivne.
Lastehaigla intensiivravi osakond. Foto on illustratiivne. Foto: Rolf Vennenbernd / DPA / Scanpix

Riias asuva laste kliinilise ülikoolihaigla arstid on juba terve nädala pingutanud, et päästa nelja-aastase difteeriasse jäänud poisi elu.

Tema pere sattus surmava difteeria koldesse ja haiglaravil on veel kolm pere vaktsineerimata last, vahendas täna Läti televisioon.

Praeguseks on Läti nakkushaiguste ennetamise ja tõrjekeskuse spetsialistid tuvastatud kõik isikud, kellega difteeriasse nakatunud pereliikmed on kokku puutunud ja surmav haigus ei ole praegu veel teistele isikutele edasi kandunud.

Nelja-aastane poiss on ravil Vidzeme regionaalhaigla intensiivravi osakonnas ja samas palatis ka kaks pere ülejäänud last. Poisi seisund on kriitiline juba viimased seitse päeva.

Vidzeme haiglas poisi ravi eest vastutav lastearst Inga Ziemene sõnul ei paista tunneli lõpust veel valgust. «Tema seisund on jätkuvalt kriitiline, arstid võitlevad ta elu eest ja ta on praegu intensiivravis,» ütles Ziemene Läti rahvusringhäälingule LSM.

Poisil on tekkinud juba tüsistused. Praegu ei ole teada, kas need jäävad eluks ajaks. Kahjustada on saanud aga kõik lapse siseorganid – süda, neerud.

«Südamelihaste põletikud, rütmihäired. Need probleemid jäävad terveks eluks. Neeruprobleemid. Dialüüs käib,» selgitas ka ülikoolihaigla lastearst Dace Zavadska.

Praegu on meditsiiniliselt läbi vaadatud kõik difteeriasse nakatunud pereliikmete kontaktid ja nakkus ei ole edasi levinud. Läbi vaadati arstlikult nii täiskasvanud kui lapsed, kirjeldas LSM.

Vahepeal ei ole pere aga muutnud oma suhtumist vaktsineerimisse. «Nad ei ole valmis vaktsineerimisega alustama. Peres on veel üks laps ja nad ei ole nõus teda vaktsineerima. See on absurdne, millesse see pere usub,» sõnas Ziemene LSMi vahendusel.

«Alustades veendumusest, et vaktsiinid on valmistatud rohelistest ahvidest ja jätkates sellega, et vaktsineeritud inimesed muudavad nakkuse olemust. Kahjuks teevad laste eest otsuseid täiskasvanud, kes on ise kunagi vaktsineeritud ja sellega kaitstud ning nii kannatavad nende lapsed,» rääkis lastearst Zavadska.

Läti lapsed on difteeria vastu hästi vaktsineeritud, kirjutas LSM, tuletades siiski meelde, et iga kümne aasta tagant tuleb teha kordusvaktsineerimine. Näiteks nakatanud laste tõttu ohtu sattunud isikutest tahtis enamik kordusvaktsineerimist teha.

Lätis on difteeriavastane vaktsiin tasuta ja seda saab teha igas vanuses. Dramaatilise difteeriajuhtumi tõttu on inimesed üha enam tulnud, et teha kordusvaktsineerimist.

Aastatel 2007–2023 registreeriti Lätis kokku 122 difteeriajuhtumit. Kümme inimest suri difteeriasse.

Märksõnad

Tagasi üles