Hollandi valitsus tahab riigis välja kuulutada põgenikekriisi (8)

Copy
Põgenikud Hollandi suurimas asüülitaotlejate vastuvõtukeskuses Ter Apelis.
Põgenikud Hollandi suurimas asüülitaotlejate vastuvõtukeskuses Ter Apelis. Foto: Piroschka Van De Wouw / REUTERS / Scanpix

Hollandi valitsus liigub eile avalikustatud tegevusplaaniga kõigi aegade rangeima varjupaigapoliitika suunas.

Hollandi peaminister Dick Schoof tutvustas eile avalikkusele juunis ametisse astunud valitsuse põhjalikku tegevusplaani järgmiseks kolmeks aastaks.

Juba varem oli teada, et eelkäijatest konservatiivsemate hoiakutega võimuliidu fookus on migratsiooni ohjeldamisel. Nüüd teatas Schoof, et üritatakse leida võimalusi, kuulutamaks lähiajal välja varjupaigapoliitikaga seotud hädaolukord. See võimaldaks valitsusel rakendada meetmeid parlamendi mõlema koja heakskiiduta, vahendas Hollandi ringhääling NOS.

Samas tõdes Schoof, et hädaolukorra välja kuulutamine on keeruline, kuna see peab vastama kindlatele kriteeriumitele. «Põhjendamine on hädavajalik,» märkis ta. Schoof usub siiski, et valitsuskabinetil on võimalik minna hästi põhjendatud argumentidega riiginõukogu (kuningakoja ja sellega seotud liikmetest koosnev nõuandev koda valitsusele ja parlamendile – toim) ette, kes otsustab, kas valitsuse kriisiseadus on põhjendatud või mitte.

Ka soovitakse riiki saabumise raskemaks teha neil migrantidel, kelle pereliikmed on juba Hollandis end registreerinud; edaspidi oleks põgenike pereliikmetel võimalik Hollandisse järele tulla alles pärast kaht aastat, samuti peab olema ette näidata stabiilne sissetulek ja eluase. Lisaks tahetakse piirata võimalust tagasilükatud asüülitaotlusi edasi kaevata.

Hollandi peaminsiter Dick Schoof.
Hollandi peaminsiter Dick Schoof. Foto: REMKO DE WAAL / EPA / Scanpix

Samuti soovib kehtetuks tunnistada õigusaktid, mis nõuavad kõikidelt kohalikelt omavalitsustelt oma osa varjupaigataotlejate vastu võtmisel.

Nelja võimuerakonna koalitsioonilepingus on kirjas, et soovitakse kehtestada kõigi aegade karmim varjupaigapoliitika. Meetmete kehtestamiseks otsustas Hollandi valitsus küsida Euroopa Liidult erandit seni ühiselt kokku lepitud rändelepetest.

Valitsuse plaani on juhtinud rändeminister Marjolein Faber, kes ütles neljapäeva õhtul parlamendisaadikutele, et soovib välja kuulutada üheks või kaheks aastaks põgenikekriisi.

«Inimesed kogevad põgenikekriisi, tervishoiu, hariduse ja eluasemega seotud süsteemid lagunevad,» ütles ta. Faberi sõnul on vaja kehtestada erakorralisi meetmeid, kuna valitsusel ei ole võimalik enam täita oma tavapäraseid põhiseadusest tulenevaid ülesandeid.

Märksõnad

Tagasi üles