Jeemenist tulistatud rakett maandus esimest korda Iisraeli sisemaale

Copy
Iisraeli pinnale kukkunud rakett põhjustas tulekahju.
Iisraeli pinnale kukkunud rakett põhjustas tulekahju. Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix Baltics

Iisraeli sõjaväe teatel lasti Jeemenist pühapäeva hommikul välja rakett Kesk-Iisraeli. Alates sõja algusest Gazas mullu oktoobris ei ole ükski vaenlase rakett suutnud varem sedavõrd kaugele Iisraeli sisemaale lennata ilma et õhutõrje poleks selle enne alla tulistanud.

Pind-pind tüüpi langes Iisraeli keskosas asuvale lagedale alale, Iisraeli sõjaväe teatel keegi viga ei saanud.

Iisraeli päästeameti Telegramis jagatud videotelt ja piltidelt on näha lagedal väljal õhku paiskuvaid suuri suitsusambaid. Samuti on teada, et Tel Avivi ja Jeruusalemma vahel paikneva Modi'ini rongijaamas purunesid klaasid.

Iisraeli politsei teatel töötatakse Shfela piirkonnas koos pommirühmaga, et otsida täiendavat materjali juhtumi uurimiseks.

Ohusireenid kõlasid nii riigi kesk- kui ka põhjaosas, samuti ka Tel Avivi lennujaamas, viimasest teatas CNN-ile lennujaama pressiesindaja. Sotsiaalmeedias levivatest videotest on näha, kuidas reisijad jooksevad sireeni ajal peavarju otsima.

Iisraeli sõjaväe teatel tungis pühapäeva hommikul Iisraeli põhjaosas Liibanonist riigi õhuruumi veel ligikaudu 40 lendkeha, millest osa kukkusid lagedale alale. Teateid vigastatust ei ole, võimud on ametis mürskude põhjustatud tulekahjude kustutamisega.

Alates sõja algusest mullu oktoobris on Iraani toetatud Jeemeni huthi mässuliste rühmitus rünnanud Iisraeli nii droonide kui ka rakettidega, enamik neist on suudetud aga alla tulistada.

Juulis võtsid huthid vastutuse Tel Avivi kaubanduskeskust tabanud droonirünnaku eest, milles hukkus inimesi. Iisrael vastas järgmisel päeval ühe Jeemeni sadama ründamisega.

Iraani toetatud Liibanoni mässuliste rühmitus Hizbollah' on samuti korraldanud korduvalt rünnakuid Iisraeli põhjaosa vastu. Lisaks tänahommikusele rünnakule saadeti ka eile Iisraeli sõjaväeobjektide suunas rakette ja droone, kahju teha aga ei õnnestunud.

Samas on sagenevad rünnakud tekitanud olukorra, kus kardetakse, et käimasolevas konfliktis võib tekkida uus rinne.

Tagasi üles