Portugali kaitseminister nõuab Hispaanialt linna tagasi

Copy
Portugali nelgirevolutsiooni 50. aastapäevale pühendatud sõjaväeparaad tänavu aprillis, taamal Portugali president Marcelo Rebelo de Sousa. Foto on illustratiivne.
Portugali nelgirevolutsiooni 50. aastapäevale pühendatud sõjaväeparaad tänavu aprillis, taamal Portugali president Marcelo Rebelo de Sousa. Foto on illustratiivne. Foto: PEDRO NUNES/REUTERS/Scanpix

Portugali kaitseminister Nuno Melo väitis reedel, et Hispaaniale kuuluv Olivença linna peaks hoopis kuuluma Portugalile. Opositsioonijuhi sõnul kahjustab väljaütlemine diplomaatilisi suhteid naaberriigiga.

«Muidugi on Olivença Portugali oma, ja see pole üldse mingisugune provokatsioon,» vastas Melo reedel ajakirjanike küsimusele, kellele Hispaania edelaosas Portugali piiri lähistel asuv 12 000 elanikuga väikelinn peaks kuuluma, vahendas Diario de Noticias.

«Tegelikult tuleb Olivença anda lepingu alusel üle Portugali riigile,» jätkas Melo. Konservatiivse rahvapartei esimehena kuulub ta võimuliitu, mida juhib sotsiaaldemokraatliku partei esimees Luis Montenegro.

«Ja alates Alcañicesi lepingust on öeldud, et Portugalil on vanimad piirid, välja arvatud see väike osa,» rõhutas minister, viidates 1297. aastast pärit lepingule kahe riigi kuninga vahel, millega pandi paika mõlema riigi piirid. «Mis puudutab Olivençat, siis Portugali riik ei tunnista seda Hispaania territooriumina,» lisas ta.

Olivença linn kuulus aastatel 1297-1801 Portugali koosseisu, ent Badajozi lepinguga loovutas selle Hispaaniale.

Opositsiooni kuuluva sotsialistliku partei esimehe Pedro Nuno Santose sõnul on ebatavaline, et riigi minister teeb sedasorti avalduse, mis ei ole valitsusega kooskõlastatud ning ilmselgelt kahjustab diplomaatilisi suhteid naaberriigi Hispaaniaga, vahendas väljaanne Jornal i.

«Vastutus lasub neil, kes juhivad valitsust ja lubavad juhtuda sellel, mida nende ministrid teevad ja ütlevad,» märkis Santos.

Märksõnad

Tagasi üles