VIDEO Kesk-Euroopa upub: Tšehhis evakueeritakse haiglaid, tuhanded on sunnitud kodudest lahkuma (3)

Copy
Opava linnas on palutud kodudest lahkuda kuni 10 000 inimesel.
Opava linnas on palutud kodudest lahkuda kuni 10 000 inimesel. Foto: David W Cerny/Scanpix Baltics

Tšehhis evakueeritakse tõusva tulvavee eest tuhandeid inimesi, mitmes piirkonnas jõudis jõgede veetase pärast öist paduvihma kriitilise piirini. Riigi suuruselt teises linnas Brnos evakueeriti haigla.

Meteoroloogid hoiatavad, et olukord võib veelgi halveneda, kuna Borisi-nimelise tsükloni põhjustatud vihmasadu jätkub ja jõgede veetase kerkib endiselt. Kõrgeima astme tulvahoiatus on antud ligi 90 paigas üle riigi.

Opava linnas on palutud kodudest lahkuda kuni 10 000 inimesel, Opava jõe äärsetelt üleujutatud aladelt evakueeritakse inimesi paatidega. Tuhandeid inimesi evakueeritakse ka Krnovi ja Česky Tesini linnast, Ostravas on lähiajal oodata Oderi jõe veetaseme tõusu kriitilise piirini.

Tšehhis on tulvades kadunuks jäänud vähemalt neli inimest, kolm neist viibisid samas autos, kui Lipova-Lazne linnas viis tugev jõevool nad kaasa, üks inimene kukkus riigi lõunaosas jõkke, vahendas AFP. 

Riigi lõunaosas purunes tamm, mis ujutas allavoolu asunud linnad ja külad üle. Terved külad on ümbruskonnast ära lõigatud.

«Keskenduda tuleb inimelude päästmisele,» ütles Tšehhi peaminister Petr Fiala pühapäeval riigitelevisioonile. Politsei on hoiatanud inimesi mitte sõitma riigi kirdeosas asuvasse mägisesse Jeseniky piirkonda, mis on muust maailmast pea täielikult läbi lõigatud, vahendas Lidocky.cz kohaliku linnapea Zdenka Blišťanová sõnu.

Olukord Poola lõunaosas Glucholazy linna tänavatel.
Olukord Poola lõunaosas Glucholazy linna tänavatel. Foto: SERGEI GAPON / AFP / Scanpix

Olukord mujal Kesk-Euroopas

Vähemalt esmaspäevani jätkuvad tugevad vihmavalingud ka Poolas, Austrias ja mitmel pool mujal Kesk-Euroopas.

Täna hommikul teatas Poola peaminister Donald Tusk, et tulvaveed on ka Lõuna-Poolas Klodzko piirkonnas nõudnud esimese inimohvri. Klodzkos on evakueeritud umbes 1600 inimest, Poola võimud kutsusid päästjatele appi sõjaväe.

Samuti suleti Golkowice piiripunkt Tšehhi Vabariigiga pärast seda, kui jõgi laupäeval üle kallaste tungis, samuti suleti mitmed teed ja peatati rongiühendus Prudniku ja Nysa linnu ühendaval liinil.

Austria kirdeosas Alam-Austria liidumaal hukkus päästetööde käigus tuletõrjuja. Piirkond on tunnistatud looduskatastroofi tsooniks, märkis kohalik kuberner Johanna Mikl-Leitner. Piirkonna päästjatel oli öö jooksul ligi 5000 tulvaveedest tingitud väljakutset, paljud elanikud on oma kodudesse lõksu jäänud, vahendas AFP.

Uudisteagentuuri APA teatel on riigi idaosas peatatud mitu rongiliini, pealinnas Viinis on suletud üleujutuste kartuses mitu metrooliini. Alates reedest on Viini päästjad saanud rohkem kui 150 väljakutset tormikahjude likvideerimiseks.

Austria põhjaosas Tirooli piirkonnas on maha sadanud septembri keskpaiga kohta erandlikult suur kogus lund – kohati on lumekatte paksus kuni meeter.

Slovakkia pealinnas Bratislavas on keeruliste ilmastikuolude tõttu välja kuulutatud hädaolukord. Tulvaveed on tunginud väikelinnadesse Bratislavast läänes.

Ungari pealinna Budapesti linnapea andis laupäeva õhtul välja kolmanda astme tulvavee hoiatuse, kuna prognooside kohaselt võib linnast läbi voolava Doonau jõe veetase järgmise nädala jooksul tõusta rekordilistesse kõrgustesse, vahendas Budapest Times.

Rumeenia kaguosas Galati ja Vaslui piirkonnas hukkus eile tulvavetes neli inimest. 

«Me seisame taas silmitsi kliimamuutuse mõjudega, mis Euroopas üha enam esinevad ja millel on dramaatilised tagajärjed,» ütles Rumeenia president Klaus Iohannis. «Peame jätkuvalt tugevdama oma suutlikkust äärmuslike ilmastikunähtustega toimetulemiseks.»

Samuti võitleb keeruliste ilmaoludega Moldova, kus on üleujutusi nii pealinnas Chisinaus kui ka riigi lõunaosas.

Tagasi üles