Poola ärgitab jätma mobilisatsiooniealisi Ukraina mehi toetustest ilma (2)

Copy
Ukraina välisminister Andri Sõbiha (vasakul) ja Poola välisminister Radoslaw Sikorski üleeile Kiievis.
Ukraina välisminister Andri Sõbiha (vasakul) ja Poola välisminister Radoslaw Sikorski üleeile Kiievis. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / Scanpix

Poola toetaks mujale Euroopa riikidesse põgenenud mobilisatsiooniealistele Ukraina meestele sotsiaaltoetuste maksmise lõpetamist, märkis riigi välisminister Radoslaw Sikorski.

Sikorski sõnas reedel Kiievis Jalta Euroopa strateegia (YES) 20. aastakoosolekul, et kõigile neile Euroopa riikides viibivatele ukrainlastele, kes kuuluksid koduriigis mobilisatsioonikohustuse alla, peaks lõpetama sotsiaaltoetuste maksmise, vahendas Euractiv.

See sunniks rohkem võitlusealisi Ukraina mehi mujalt riikidest kodumaale naasma ja aitama sealset sõjaväge võitlema Venemaa sissetungi vastu, lisas ta. «Ukraina mobilisatsiooniseaduse vältimiseks ei tohiks olla rahalisi stiimuleid,» rõhutas Sikorski. Poola ise ei maksa põgenikele praegu toetusraha, ta ärgitas teisi Euroopa riike sama tegema, öeldes, et see aitaks nii Lääne-Euroopa riikide täbarat rahanduslikku seisu parandada kui ka peavooluparteidel võidelda pead tõstvate paremäärmuslaste vastu. 

Ukraina välisminister Andri Sõbiha avaldas ideele toetust, ent lisas, et selleks on vaja nn sobivaid tingimusi, täpsustamata, mida ta sellega silmas pidas. Sõbiha sõnul viibib välismaal umbes miljon mobilisatsiooniealist Ukraina meest, nendest 300 000 elab naaberriigis Poolas.

Tagasi üles