Saksamaa loomaaias sündis üliharuldane kaelkirjakubeebi

Copy
Kahekuune kaelkirjakupoeg Florida loomaaias, 28. augustil 2024. a.
Kahekuune kaelkirjakupoeg Florida loomaaias, 28. augustil 2024. a. Foto: Jefferee Woo / ZUMA / SCANPIX

Saksamaal Karlsruhe loomaajas nägi ilmavalgust ohustatud loomaliiki kuuluv kaelkirjakubeebi.

Populaarne kaelkirjak Wahia sai üle väga pika aja taas emaks. Kaelkirjaku tiinus kestis 15 kuud. Kokku on Wahia sünnitanud kolm poega, ent viimased üheksa aastat ei õnnestunud tal järglasi saada, vahendas Saksamaa rahvusringhääling Deutsche Welle.

Karlsruhe on linn, mis asub Saksamaa edelaosas, Baden-Württembergi liidumaal ja Reini jõe ääres. Kaelkirjakupoeg sündis Karlsruhe loomaaias eile. Kaelkirjakubeebi ja tema ema on loomaaia sõnul terved. Praegu veel ei teata, kas väike kaelkirjak on emane või isane.

Emane kaelkirjak Wahia viibis teatud aja Opeli loomaaias Kronbergis, mis asub Hesseni liidumaa lääneosas. Põhjus, miks loomi vahepeal mujal talitati, oli selles, et Karlsruhe loomaaia Aafrika savanni aedikus käis remont. Kronbergis oli koos kaks emast kaelkirjakut ja isane kaelkirjak Timon, kirjeldas Deutsche Welle.

Teineteise seltsis veetsid kaelkirjakud kaks kuud. Wahia ja teine emane kaelkirjak saabusid Karlsruhesse tagasi 2023. aasta suve alguses. Kuigi kalekirjakute sünd vangistuses on alati haruldane sündmus, ei ole Saksamaal sel aastal tegemist ainukese ega ka esimese kaelkirjakubeebiga.

Juunis teatas õnnelikust uudisest ka Berliini loomaaed, kus sündis Uganda alaliiki kuuluv kaelkirjak. Karlsruhe loomaaja kaelkirjakubeebi kuulub võrkkaelkirjakute alaliiki, mis on punases nimekirjas ja mida peetakse eriti ohustatud liigiks. Vabas looduses leidub neid kalekirjakuid Keenias, Somaalias ja Etioopias, kus salakütid neid haruldusi tapavad.

Saksa leht Stuttgarter Zeitung viitas Karlsruhe loomaaiast kirjutades, et võrkkaelkirjakuid on maailmas alles vaid ligi 10 000. Karlsruhe loomaaed on üks loomaaedadest, mis osaleb rahvusvahelises looduskaitseprogrammis, mille eesmärgiks on tagada liigi säilimine.

Kaelkirjakud

Kaelkirjak on kõrgeim maismaaloom. Tema kaela pikkus ulatub kuni kahe meetrini ja tema jalad on peaaegu sama pikad. Kaelkirjak on levinud Aafrikas Sahara kõrbest lõunas.

Kõige sagedamini võib neid kohata puude ja põõsastega (eriti akaatsiatega) kaetud savannides. Kaelkirjak sööb põhiliselt puude ja põõsaste võrseid, lehti ja oksi, aga on võimeline kohanema ka teistsuguse taimtoiduga.

Kaelkirjak on seltsiv ja rahuarmastav loom, kes elab 7–70-pealistes karjades. Kaua aega arvati, et kaelkirjak on tumm. Tänapäeval on aga teada, et häälitsus on inimeste kõrvale mittekuuldavatel sagedustel (alla 16 Hz), lühidalt röhkides.

Kaelkirjaku eluiga on vabas looduses 20–25 aastat, vangistuses mõnevõrra enam (kuni 28 aastat).

Tagasi üles