GPSi häired on sügise algusega Soome lahes kahekordistunud

Copy
Soome piirivalve patrull-laev Turva.
Soome piirivalve patrull-laev Turva. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

GPS-signaali segamise juhtumid on Soome lahes sügise hakul kahekordistunud, teatas Soome transpordi- ja kommunikatsiooniamet täna.

Yle teatas möödunud kuul, et Soome lahes registreeriti suve jooksul kümneid GPS-signaali segamise juhtumeid. Nüüd ütles rannikuvalve, et septembri alguses on intsidente veelgi rohkem hakanud esinema.

«Raadiosegamise olukord Soome maa- ja merepiirkondades on erakordne,» lausus transpordi- ja kommunikatsiooniameti peadirektor Jarkko Saarimäki täna.

Transpordiamet märkis, et GPS muutub sügisel alustele merel liiklemisel palju olulisemaks abivahendiks, sest õhtuti läheb varem pimedaks ja merel tekib rohkem udu.

Võimud kahtlustavad, et GPS-signaali segamise taga on Venemaa. Transpordi- ja kommunikatsiooniamet palub kõigil laevnikel teavitada võime kõigist elektroonilise segamise juhtumitest.

Kuigi väikealustel on elektroonilise navigatsiooni süsteemid laialdaselt kasutusel, ütleb transpordiamet, et need ei asenda ootamatutes oludes häid navigatsioonioskusi. Samuti tuletas amet meelde, et pardal peaksid alati olema ajakohastatud merekaardid.

Varem sel aastal teatas transpordiamet, et häired GPS-süsteemides kasvasid 2023. aastal viis korda. Eelmisel kuul häiris üks vahejuhtum lennuliiklust Joensuu lennujaamas.

Märksõnad

Tagasi üles