Endine Afganistani diplomaat: Kabuli langedes varisesid kokku ühe põlvkonna unistused (15)

Omid Rashid Kohistani Afganistani riigiametnikuna.
Omid Rashid Kohistani Afganistani riigiametnikuna. Foto: Erakogu

Talibani kukutamine 2001. aastal avas ühele afgaanide põlvkonnale täiesti uue maailma, mis hävis koos Talibani naasmisega 2021. aastal.

Oma teekonnast, lootustest ja õppetundidest läbi nende 20 aasta ja pärast seda kirjutab Omid Rashid Kohistani, omal ajal ka Tallinnas diplomaatide koolis tudeerinud endine Afganistani välisministeeriumi ametnik.​

Kust ma tulen

Minu nimi on Omid Rashid, ma olen endine Afganistani diplomaat ja ajakirjanik – riigist, mis on kannatanud üle nelja kümnendi kestvat konflikti, mida välismaalased nimetavad tihti kodusõjaks.

ReliefWebi viimaste teadete kohaselt elab 97 protsenti Afganistani elanikkonnast nüüd allpool vaesuspiiri. Raskustele vaatamata on afgaani rahvas märkimisväärselt sitke, vapper ja lahke, meie loodus on hingematvalt ilus ning kultuur rikkalik ja sõbralik.

Afganistan on koduks ajaloolistele aaretele, nagu Bamyani kujud ja Ai-Khanoumi arheoloogiline ala.

Afganistan on andnud maailmale persoone, nagu Rumi (Mawlana) ja Avicenna (Abu Ali Sina). Kui mõned, nagu USA president Joe Biden, on viidanud Afganistanile kui impeeriumite surnuaiale, siis lisaks on see ka kestva vaimu ja sügava ajaloo maa.

Tagasi üles