Von der Leyen valis Põhja-Euroopa esindajaiks Eesti ja Soome (2)

Euroopa Komisjoni president sai oma meeskonna kokku. Nüüd järgnevad volinikukandidaatide kuulamised europarlamendi vastavates valdkonnakomisjonides.
Euroopa Komisjoni president sai oma meeskonna kokku. Nüüd järgnevad volinikukandidaatide kuulamised europarlamendi vastavates valdkonnakomisjonides. Foto: Wiktor Dabkowski/ZUMA Press Wire/Scanpix

Kuigi enamik ELi maid eiras Ursula von der Leyeni soovi saada järgmisse Euroopa Komisjoni nii mees- kui naiskandidaat, näitas sakslanna eile, et pole võrdsuse ideaalist taganenud.

Kauaoodatud uue komisjoni tööjaotuse nimekirja rullis von der Leyen pärast ligi nädalast viivitust lahti eile Strasbourgis europarlamendis. Oma sissejuhatavas kõnes teatas ta ajakirjanikele, et püüdleb nii soolise kui geograafilise tasakaalu poole.

Mida polnud võimalik teha arvuliselt, on ta püüdnud kompenseerida tähtsusega: kuue asepresidendi seas on neli naise- ja kaks mehenime. Esindatud on neli suurriiki – Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa ja Rumeenia – ning lisaks juba ette teada olnud kõrgele esindajale Kaja Kallasele saab asepresidendi koha ka soomlanna Henna Virkkunen.

«Meil on 11 naist [kõigist 27 volinikukandidaadist] – see tähendab 40 protsenti,» nentis von der Leyen ja tunnistas, et kartis alguses veel hullemat: «Kui ma sain esimesed nimetamised ja vaatasin kogu mustrit, oli meil 22 protsenti naisi ja 78 protsenti mehi, see oli täiesti vastuvõetamatu.»

Tagasi üles