Kõrgõzstan: USA kaotas baasi renditüli tõttu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõgõzstani president Kurmanbek Bakijev.
Kõgõzstani president Kurmanbek Bakijev. Foto: SCANPIX

Kõgõzstani presidendi Kurmanbek Bakijevi kinnitusel otsustas Biškek riigi territooriumil paikneva USA õhuväebaasi sulgeda majanduslikel põhjustel.


Bakijevi sõnul on NATO liitlasvägede jaoks olulise varustuspunkti sulgemise põhjused ainult majanduslikud, sest Ühendriigid ei nõustunud Manase õhuväebaasi eest tasuma õiglast turuhinda, vahendas AFP.

«Viimase kolme aasta jooksul olen ma kohtumistel USA administratsiooniga selgelt välja öelnud, et ajad ja hinnad on muutunud,» täpsustas Bakijev, kelle sõnul on Ühendriigid Kõrgõzstani palveid järjekindlalt eiranud.

Tema sõnul oleks Manase sõjaväebaasi rendilepingut pikendatud, kui USA oleks soostunud Kõrgõzstani pakutud 150 miljoni dollari suuruse pakkumisega.

«See polnud valitsuse rutakas otsus. Seda on kaalutud aastaid,» lisas Bakijev, kes rõhutas, et Kõrgõzstanil puuduvad lääneriikidega erimeelsused ning nad on ka tulevikus valmis koostööks USA ja Euroopa Liiduga.

Vahetult enne seda, kui Biškek teatas avalikkusele soovist sulgeda riigi territooriumil asuv õhuväebaas, otsustas Kreml anda Kõrgõzstanile soodsatel tingimustel laenu ning kustutada osa varasemast võlast sootuks ära. Väidetavalt oli laenu saamise eeltingimuseks USA lennuväebaasi sulgemine.

Sõjaväebaasi sulgemisele peab veel heakskiidu andma Kõrgõzstani parlament. Hääletus pidi algselt toimuma juba sel nädalal, kuid viimasel hetkel otsustati see edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles