Zimbabwe opositsioonijuht vannutati peaministriks

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Zimbabwe opositsioonijuht Morgan Tsvangirai vannutati täna peaministriks vastavalt president Robert Mugabega sõlmitud kokkuleppele, mille eesmärgiks on riik kriisist päästa.


Pikaaegsed rivaalid Tsvangirai ja Mugabe sõlmisid juba mullu võimujagamisleppe, kuid umbusaldus ja jätkuvad lahkhelid takistasid pikalt selle rakendamist ning tekitasid küsimuse, kui hästi nad koostööd suudavad teha, teatas

Reuters

.


Lepet suudeti rakendada alles siis, kui mitu regioonis asuvat naaberriiki selleks üha suuremat survet avaldasid. Tsvangirai andis ametivande pealinnas Harares toimunud tseremoonial, mida juhatas Mugabe ise.

Samuti andsid vande kaks asepeaministrit: Thokozani Khupe, kes on Tsvangirai partei asejuht, ja Arthur Mutambara, kes juhib sellest lahkulöönud fraktsiooni, vahendas BBC News.

Robert Mugabe on olnud võimul alates Zimbabwe iseseisvumisest 1980. aastal. Tsvangirai on aga endine ametiühingujuht, keda tuntakse sütitavatest kõnedest, kuid kelle oskused valitsemisel on veel proovile panemata.

Zimbabwelased loodavad, et uus valitsus aitab riiki, mis vaevleb hüperinflatsiooni, 90-protsendilise töötuse, toidupuuduse ja praeguseks 3500 inimelu nõudnud kooleraepideemia käes.

«Tsvangiraile pannakse suuri lootusi, tema kanda on majanduse ülesehitamise koorem, aga inimesed peaksid rohkem kannatust varuma, sest neile saab osaks pettumus,» ütles majandusanalüütik John Robertson.

Demokraatlike Muutuste Liikumise (MDC) juht Tsvangirai lubas teisipäeval, et keskendub majanduse stabiliseerimisele ja välisinvesteeringute riiki meelitamisele. Selle teeb ilmselt raskemaks ülemaailmne majanduskriis ja Lääne umbusk Mugabega sõlmitud leppe vastu.

Tsvangirai mureks on ka ajude äravool, sest suur osa oskustöölisi on riigist lahkunud ja läinud peamiselt Lõuna-Aafrika Vabariiki ja Suurbritanniasse.

56-aastane opositsioonijuht kogus mullu presidendivalimistel Mugabest rohkem hääli, kuid nendest ei piisanud esimese valimisvooruga võitmiseks. Ta loobus seejärel teises voorus osalemast, tuues põhjuseks oma poolehoidjate ründamise.

84-aastane Mugabe valitigi siis ilma konkurentsita uuesti riigipeaks tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles