KOHALIK VAADE Zelenskõi võiduplaan: rohkem Lääne relvastust Ukraina armeele (1)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi saabus pühapäeval Pennsylvaniasse, kust alustas oma USA visiiti, mille põhieesmärk on tutvustada Ukraina võiduplaani.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi saabus pühapäeval Pennsylvaniasse, kust alustas oma USA visiiti, mille põhieesmärk on tutvustada Ukraina võiduplaani. Foto: Handout

Ukraina president Volodõmor Zelenskõi tutvustab sel nädalal USAs oma võiduplaani, mille üks olulisim osa on Ukraina relvajõudude senisest suurem varustamine Lääne relvadega.

Sel nädalal osaleb Ukraina president ÜRO tippkohtumisel Washingtonis. Ühtlasi kohtub ta USA praeguse presidendi Joe Bideni ja kahe pretendendiga kohale ovaalkabinetis. Zelenskõi kavatseb pakkuda oma võiduplaani demokraatide presidendikandidaadile Kamala Harrisele vastukaaluna Donald Trumpi Vene-meelsele plaanile.

Tutvustan selle plaani mõningaid üksikasju ning püüan vastata küsimusele, kas valitsus valmistab Ukraina ühiskonda ette alade loovutamiseks.

Suve lõpupoole teatas Zelenskõi üsna ootamatult, et tema administratsioon koostab novembriks rahuplaani sõja lõpetamiseks. (Ukraina presidendi lähikond kasutab plaani kohta väljendit «võiduplaan», et eristada seda Hiina ja teiste riikide esitatud rahuplaanidest – toim) Oma viimases kõnes lisas ta, et plaanile pääsevad ligi kõik riigid, sealhulgas Venemaa, kes kutsutakse teisele rahuteemalisele tippkohtumisele. Seni on üksikasjadega kursis vaid üksikud inimesed Ukrainas: peale Zelenskõi tema presidendikantselei juht Andri Jermak ja uus välisminister Andri Sõbiha.

Tagasi üles