Soomlanna avastas Eesti romaani kaanel ootamatult enda foto

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto raamatust
Foto raamatust Foto: http://www.eestikirjastused.com

Noort soomlannat tabas suur üllatus, kui sai teada, et Eestis välja antud Marje Ernitsa romaani «See teine tüdruk» kaant ehib temast tehtud foto, kirjutab iltasanomat.fi.

Helsingis elav 20-aastane Vilhelmiina Rahikainen sai asjast teada, kui üks Eesti blogija sellest talle teada andis. Naise sõnul ei küsitud talt mingit luba foto kasutamiseks, pildi tegi ta ise mitme aasta eest oma köögis.

Raamatu on välja andnud kirjastus Eesti Raamat.

«Nad on seda (fotot – toim) ilmselt kaane jaoks sobivamaks töödelnud. Pool mu ninarõngast ja üks kahest huuleneedist on eemaldatud. Paistab üsna totter, kui ninarõngast pool on puudu,» ütles ta.

OÜ Eesti Raamat direktor Anne-Astri Kask ütles Postimehele, et ta on juhtunust teadlik ja teade tuli neile üllatusena.

Kaski sõnul kasutas kunstnik tõesti internetist võetud fotot, kuid see leiti ühelt soengute leheküljelt ning lehel ja pildil polnud juures autoriõiguse märget või vesimärki, mistõttu oletati, et see on kõigile kasutamiseks. Kask rõhutas, et fotot ei võetud Rahikaineni blogist, kus sellist pilti üldse polegi.

«See ei ole tahtlikult tekitatud probleem ja praegu selgitame, et kas midagi on valesti tehtud,» sõnas Kask. «Kahju küll, et nii juhtus, kuid midagi teadlikku või pahatahtlikku selles polnud.»

Rahikainen on oma blogi lugejatelt saanud soovitusi, mida järgmiseks ette võtta.

«Helistasin just politseile. Nad soovitasid mul võtta ühendust Eesti politseiga. Urgitsesin Eesti politsei kodulehelt mingi e-postiaadressi välja ja saatsin sinna kirja. Üritan otsida tasuta õigusabibürood, kust võiks saada abi sääraste välismaaga seotud küsimuste kohta,» rääkis ta.

Oma vanematelt Rahikainen eriti abi pole saanud. Need teatasid tema abipalve peale, et nii ju juhtubki, kui internetti pilte üles panna. Rahikainen naljatas, et just sellist vastust ta ootaski.

Rahikainenit ärritab, et tema nägu on seotud raamatuga, mis puudutab tüdrukut, kellel on suured pereprobleemid.

Kaski sõnul on Rahikainenile tõenäoliselt raamatu sisust antud vale mulje, sest tegemist on hoopis sooja südamega kirjutatud lugu, mis on positiivses võtmes.

Praegu Espoos ärikorraldust tudeeriv Rahikainen loodab, et romaanile tehakse uus kaas ning talle antakse juhtunu pärast kompensatsiooni.

«Või siis las foto jääb, kuid ma saan suurema kompensatsiooni,» naeris ta.

Blogi pidamist ta siiski ei kavatse lõpetada: «Mulle meeldib kirjutada. Ja meeldib avaldada pilte oma elust. See on harrastus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles