Leht: Venemaa tõstab järgmisel aastal sõjakulutusi veelgi (1)

Copy
Politseiametnik Moskvas Ramenskoje piirkonnas droonirünnaku järel. Foto on illustratiivne.
Politseiametnik Moskvas Ramenskoje piirkonnas droonirünnaku järel. Foto on illustratiivne. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Venemaa plaanib suurendada sõjakulutused järgmisel aastal ajalooliselt kõrgele tasemele. Järgmisel kolmel aastal jääb see enam-vähem samaks.

Venemaa valitsus plaanib 2025. aastal suurendada sõjakulutusi 13,2 triljoni rublani (üle 127 miljardi euro) tänavuse 10,4 triljoni asemel, leidis Bloomberg enda valdusesse saadud kolme aasta eelarve eelnõu dokumentidest. Väljaande arvutuste põhjal on 2026. aastal plaanis vähendada kulutusi 5,6 protsendi võrra, sellele järgneval aastal on vastav näitaja 5,1 protsenti.

Riikliku kaitse ja siseturvalisuse valdkonda kuuluvad kulutused moodustavad 2025. aastal ligikaudu 40 protsenti kogu riigi eelarvest.  Venemaa riigiduumale peagi esitatava eelarveprojekti järgi on seda rohkem kui haridusele, tervishoiule, sotsiaalteenustele ja majandusele kokku.

Varjatud kulutused salastatud või dokumendis täpsustamata kuluartiklitele tõusevad prognooside järgi 2025. aastal 12,9 triljoni rublani. Tänavu on selleks planeeritud 11,1 triljonit. See moodustab ligikaudu 30 protsenti kogu eelarvest.

Samal ajal nähtub dokumentidest, et valitsus loodab järgmisel aastal vähendada eelarvepuudujääki 0,5 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Prognoos põhineb arvutustel, mis arvestab suuremat tulu, mida ei saada naftast ega gaasist – see peaks suurenema tulumaksu tõstmise ning käibemaksust, aktsiisidest ja imporditollimaksudest saadava tulu toel.

Varasemate prognooside järgi suurendaksid era- ja ettevõttemaksud 2025. aastal täiendavalt tulu 2,6 triljoni rubla võrra. 

Valitsus prognoosib 2024. aasta eelarvepuudujäägiks 1,7 protsenti SKTst, mis on 0,6 protsendipunkti suurem tänavu juunis tehtud arvutustest.

Tagasi üles