OHTLIK TREND Soomlased rallivad maanteedel kiiruskaamerate kiuste

Copy
Soome liikluspolitsei Helsingi ja Lahti vahelisel teelõigul.
Soome liikluspolitsei Helsingi ja Lahti vahelisel teelõigul. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / SCANPIX

Paljud põhjanaabri kiiruskaamerad olid riistvaraprobleemide tõttu rivist täiesti väljas ja selgus, et sellel polnud liikluskäitumisele mingit mõju.

Mitu kuud ei töötanud Soomes maanteede äärde püsti pandud kiiruskaamerad, vahendas põhjanaabri rahvusringhääling Yle. Nüüd on kaamerate riistvara taas korras ja samm-sammult lülitatakse erinevates Soome piirkondades kiiruskaameraid sisse.

Vanemad kiiruskaamerad vahetati Soomes toimunud remonditööde ajal välja, märkis Yle. Mida Soome politsei aga tõdes, oli see, et soomlased kipuvad kihutama vaatamata sellele, kas teepervel on kaamerad või mitte ja vaatamata trahvidele ning jälgedele liikluseeskirjade rikkumiste registris.

Hiljutise uuringu andmed näitasid, et soomlased ületavad autoroolis istudes kiirust ja see kiirust ületavate liiklejate arv on suurem kui teistes Euroopa riikides. Soome liikluspolitsei on mures ka sellepärast, et soomlased on ka kaassõitjatest kiiruseületajate suhtes nii tolerantsed, viitas Yle.

Politsei üritab nüüd kaameraid sisse lülitades rooli istuvatele inimestele kiirusepiirangutest kinnipidamist meelde tuletada ja pealkirjastas näiteks kiiruskaamerate sisselülitamist puudutava pressiteate: «Kiirustate surema ja olete elust väsinud?»

«Kiiruse ületamine on Soomes liiga tavaline, sest tõenäoliselt arvavad kõik, et nad on head juhid ja saavad valida kiiruse, mida nad kasutavad, sest nad suudavad nii kiiresti reageerida,» vahendas Yle politseiameti inspektori Tuomo Katajisto sõnu.

Vaatamata kiiruskaameratega tekkinud probleemidele on asjatundjate sõnul Soome teed siiski valdavalt üsna turvalised – isegi kui mõni üksik sõidab nii, nagu võiks olla järgmine suur rallitäht Soomest.

Soome liiklusohutuse nõukogu esindaja Pasi Anteroineni sõnul tuleneb kiirustamine põhjanaabri kultuurist.

«See on võlusõna, kultuur,» ütles Anteroinen Ylele. «Ma usun, et meil on kiiruseületamise kultuur. Nimetame end rallirahvaks ja imetleme sõitjaid, kes sõidavad kiiresti ning seetõttu aktsepteerime kiiruseületamist teistest riikidest rohkem.»

Soome maanteed on aga värskeima statistika järgi Euroopas turvalisuselt seitsmendal kohal.

Teadus- ja autoajakirjanik Niko Kettunen ütles, et teatud kiiruseületamise määr on Soome autojuhtidesse sisse kodeeritud.

«Seal on see maagiline piir, kus inimesed teavad, et trahvi ei saa, tavaliselt seitse kilomeetrit üle lubatud normi, nagu ma arvan, et samamoodi on ka paljudes teistes riikides,» ütles Kettunen, kes on ise palju ringi sõitnud ja teinud seda lisaks Soomele ka USAs ja Kanadas.

Tagasi üles