ÜLEVAADE Putini tuumaähvardusi peavad kõige rohkem kartma venelased (1)

Copy
Väidetavalt vaidleb nn Putini eliit selle üle, kes peaks pääsema tuumasõja korral nn evakuatsiooninimekirja. Esiplaanil kaitseminister Andrei Beloussov ja tema kõrval julgeolekunõukogu asejuht Dmitri Medvedev.
Väidetavalt vaidleb nn Putini eliit selle üle, kes peaks pääsema tuumasõja korral nn evakuatsiooninimekirja. Esiplaanil kaitseminister Andrei Beloussov ja tema kõrval julgeolekunõukogu asejuht Dmitri Medvedev. Foto: Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin pool / EPA

Venemaa režiimi juhi Vladimir Putini neli minutit kestnud tuumaähvardus kolmapäeval Venemaa Julgeolekunõukogus mõjub Venemaa sisepubliku jaoks nüüd juba palju hirmutavamalt kui selle sõnumi peamise adressaadi ehk lääne poliitikute jaoks. Vaatleme, kuidas paistab olukord läbi mõnede venekeelsete Ukraina-meelsete kommentaatorite silmade.

Mida Putin siis ütles? Esiteks, et tuumarelva võidakse kasutada Venemaad rünnanud riigi vastu, kel endal tuumarelva pole, aga kes on tuumarelvariikidega liitlassuhetes. Teiseks, et Venemaa hakkab kaaluma tuumarelvade kasutamist, kui Kreml saab usaldusväärset teavet selle kohta, et tema vastu korraldatakse massilist õhurünnakut rakettide, lennukite või droonidega.

Esimene väide on selge ähvardus Ukrainale, aga teises väites sisalduvad väljendid nagu «kaalub tuumarelvade kasutamist» ja täpsustamata mahuga «massiline õhurünnak» on esitatud oma tavapärases putinlikus ebamäärasuses.

Samal ajal kui lääs Putini avaldusele peaaegu ei reageerinud ning Ameerika sõjauuringute instituut (ISW) pidas seda «teabeoperatsiooniks» eesmärgiga kutsuda lääne poliitikute hulgas esile uus paanikalaine (mida ei järgnenud), pöörasid venekeelsed Putini suhtes kriitilised kanalid sellele palju rohkem tähelepanu.

Peamiselt sisalduvad seal põhjendused, miks Putinit ei saa tõsiselt võtta, kuid leidub ka ärevamaid noote.

Sõjaanalüütik Juri Fjodorov ütleb, et ähvardus on ebakonkreetne ja jätab ähvardused õhku, sest keegi ei tea, kas «massiline» rünnak tähenda sadat, kahte sadat või tuhandet drooni. Selliseid ebamääraseid formulatsioone on Putin kogu aeg tootnud ja sellega ollakse harjunud.

Tagasi üles