VIDEOD Iraan ründas sadade rakettidega Iisraeli, Jeruusalemm lubab Iraani tegudele tagajärgi (16)

Copy
Rakett Tel Avivi taevas.
Rakett Tel Avivi taevas. Foto: AMMAR AWAD

Iisraeli sõjaväe teatel oli Iraan saatnud nende suunas teele rohkem kui sada raketti ning nii Tel Avivis kui Jeruusalemmas oli kuulda teisipäeva õhtul plahvatusi. Arvatakse, et tänaseks on rünnakud läbi saanud. 

Iisraeli sõjavägi andis Eesti aja järgi kell kolmveerand üheksa õhtul teada, et inimestel on ohutu peidupaikadest väljuda. Nende sõnul tulistas Iraan Iisraeli pihta ligi 180 raketti. 

Iisraeli sõjaväe pressiesindaja Daniel Hagari sõnul on Iraani tegudel tagajärjed. «Me oleme tähelepanelikud kaitsel ja ründel. Me kaitseme Iisraeli riigi kodanikke. Sellel rünnakul on tagajärjed. Meil on plaanid, ja me viime need meile sobival ajal ja kohas läbi. Me ei ole hukkunutest teadlikud,» sõnas Hagari BBC vahendusel. 

Iisraeli hädaabiteenused andsid teada, et on mõned kergelt vigastatud: paar tükki Tel Avivi piirkonnas, kus kaks inimest said viga tänu suurtükitulele ja kerged vigastused ülejäänud riigis, kus inimesed said pihta liikudes ohututesse kohtadesse. 

Väidetavalt on rünnaku tagajärel Palestiina Läänekalda regioonis üks hukkunu, kes sai pihta Iisraeli poolt hävitatud Iraani suurtükimürsuga. 

Iraani riiklik uudisteagentuur IRNA kinnitas, et Teherani sõjavägi alustas rünnakut Iisraeli vastu, kasutades ballistilisi rakette. 

Iraani revolutsioonilise kaardiväe sõnul on rünnak Israeli vastu tingitud Hezbollah' liidri Hassan Nasrallah ja Hamasi liidri tapmisest. 

Iraani president Massoud Pezeshkian kaitses sotsiaalmeediapostituses platvormil X Iraani rünnakut, öeldes, et see põhines legitiimsetel õigustel ning oli «kindel vastus sionistlikule agressioonile». «(Rünnak) oli Iraani huvide ja kodanike kaitseks. Andke Netanyahule teada, et Iraan ei ole sõjakas aga seisab iga ohu vastu. See on kõigest meie jõu nurk. Ärge astuge Iraaniga konflikti,» kirjutas Iraani president. 

Ameerika Ühendriikide president Joe Biden andis Valge Maja sõnul käsu Ühendriikide sõjaväele «abistada Iisraeli kaitset» ning tulistada Iisraeli ründavaid Iraani rakette alla. USAl on plaan koostöös Iisraeliga välja töötada plaan, kuidas «tagajärgedega tegeleda». 

Iisraeli kaitsejõud avaldasid sotsiaalmeedias postituse riigi kaardist, lisades, et kõik elanikud on varjendites otsimas kaitset Iraani rakettide eest.

Iisraeli meedia teatel tulistas Iraan riigi pihta üle saja raketi. Seni pole selge, kas kaikuvad plahvatused on seotud raketitabamustega või on tegemist õhutõrjega, vahendas uudisteagentuur Reuters. 

Briti ajalehe The Guardian reporterid kirjeldasid, kuidas üle Jeruusalemma lendasid kella 19.30 paiku kümned raketid, mis liikusid Iisraeli rannikulinnade suunas. Umbes kümme minutit hiljem olla sellele järgnenud teine raketilaine, mis näis aga liikuvat teisest suunast.

Iisraeli avalik-õigusliku televisiooni eetris oli näha reportereid otseülekande ajal maas lebamas.

Iisraeli kaitseb nn «raudkuppel», mis on sõltumatu mobiilne raketikaitsesüsteem, mille eesmärk on hävitada Iisraeli suunas tulevad raketid enne, kui need maale jõuavad. Süsteem töötati välja Gaza sektori Hamasi ja Liibanoni Hezbollah' võimalike raketi- või suurtükirünnakute vastu Iisraelile. Kuigi «raudkuppel» suutis paljud Iraani poolt tulistatud raketid õhus kahjutuks teha ja need hävitada, siis ei suutnud see kõiki rakette hävitada: mitmed neist jõudsid Iisraeli pinnale. 

Reutersi ajakirjanike teatel nägid nad, kuidas rakette tulistati alla Iisraeli naaberriigis Jordaanias.

Iisraeli sõjaväe pressiesindaja Daniel Hagari ütles enne Iraani rünnaku algust, et eeldatavasti on see laiaulatuslik ja kutsus kodanikke üles sellisel juhul varjuma turvalistesse ruumidesse.

Õhuhäire algas esmalt Tel Avivis, kuid selle tingisid Hagari sõnul raketid, mille saatis teele Iraani toetatud Liibanoni šiiarühmitus Hezbollah. 

Iisrael sulges vahepeal paariks tunniks enda õhuruumi, kuid on selle nüüdseks uuesti avanud. 

Enne raketirünnakut teavitas Iisrael ka Tel Avivis toimunud terrorirünnakust, kus tulistamise käigus sai viga vähemalt seitse ning surma neli inimest. Tel Avivi politsei sõnul «neutraliseeriti» kaks terroristi, vahendab AFP. 

Mitmed riigijuhid on rünnakute ja pingete eskalatsiooni kohta avaldusi teinud, kus väljendavad muret olukorra suhtes. 

Saksamaa välisminister Annalena Baerbock postitas sotsiaalmeediasse X (endine Twitter), et tema mõistab rünnaku kõige karmimal viisil hukka. «Iraan peab koheselt lõpetama rünnaku. See viib regiooni veelgi lähemale kuristiku äärele,» kirjutas Saksamaa välisminister. 

Prantsusmaa peaminister Michel Barnier ütles Prantsuse parlamendile, et Iisraeli ja Iraani vahel on nüüd tõeline konflikt ning olukord on «ülimalt tõsine», vahendas AFP. 

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Julgeolekunõukogul on plaanis pidada erakorraline kohtumine kolmapäeval seoses konflikti eskalatsiooniga Lähis-Idas, vahendas AFP.  

Tagasi üles