POSTIMEES UKRAINAS Kuidas 20 aastat Hispaanias elanud eestlane Ukrainasse sõtta läks

Copy
Eestlasest Ukraina armee sõdur kutsungiga Martin (kõige pikem) väljaõppel Kiievi oblastis koos oma üksusekaaslastega. Kaks vasakpoolsemat on kolumbialased. Taga paistab soomuk, mis on kaitseks enesetapudroonide vastu kaetud metallvõredega.
Eestlasest Ukraina armee sõdur kutsungiga Martin (kõige pikem) väljaõppel Kiievi oblastis koos oma üksusekaaslastega. Kaks vasakpoolsemat on kolumbialased. Taga paistab soomuk, mis on kaitseks enesetapudroonide vastu kaetud metallvõredega. Foto: Erakogu

Ukrainas võitlevatest Eesti sõduritest on Martin üks omapärasemaid kujusid. Ta on kõige vanem Eesti sõduritest, keda Postimees teab – 55-aastane. Endine rahuvalvaja tuli eestlastest sõtta ilmselt kõige kaugemalt – enne sõda elas ta juba 20 aastat Hispaanias.

Sõjas ilma sõduriõnneta hakkama ei saa. Martin teab, mida sõduriõnn tähendab. Ta sai suve algul kõvasti põrutada, murdis vaagnaluu, jäi peaaegu kurdiks, aga jäi vähemalt ellu. Ime läbi. (Martin on eestlase kutsung Ukraina armees, aga Postimehele on tema täisnimi teada).

Martini õppetund number 1: Ukraina sõjas varitseb lahingupiirkonnas surm sind igal pool, aga paljud saavad viga või surma iseenda vea tõttu. Kõik ei hukku ega saa haavata lahingus. «Teinekord kustutab kümme sekundit hooletust kõik selle ära, mida sa eelmised 24 tundi õigesti tegid,» ütles Martin. «Kunagi ei tohi end lõdvaks lasta, kui oled rindejoone lähedal.»

Tagasi üles