Argentina taasriigistab naftafirma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demonstratsioon naftafirma riigistamise toetuseks
Demonstratsioon naftafirma riigistamise toetuseks Foto: SCANPIX

Argentina taasriigistab oma suurima naftafirma YPF, lükates enamusaktsionäri kohalt Hispaania Repsoli. Samm on vallandanud vihase tüli Madridiga.

Argentina president Cristina Fernández saatis eile Kongressi eelnõu, millega 51 protsenti YPFi aktsiatest lähevad riigile.

Oodata on suuri raputusi nii investorite seas kui diplomaatilistes ringkondades.
YPF ülevõtmine oleks suurim maavarafirma taasriigistamine pärast seda, kui Vene valitsus 2000. aastate alguses Jukose oma kontrolli alla haaras.

51-protsendiline osalus YPFis on alanüütikute hinnangul väärt ligikaudu 5 miljardit dollarit.
Silmnähtavalt vihane Fernández tegi otsuse teatavaks televisiooni otseülekandes, taustaks presidendipaleesse kogunenud juubeldav kuulajaskond.

Lükates tagasi Hispaania kriitika, ütles Fernández, et ei kavatse välismaisele survele järele anda.
«Ma olen riigipea ja mitte huligaan,» ütles ta kuulajate hulgas viibinud äri-, ametiühingu- ja poliitilistele liidritele.

Hispaania valitsus kogunes kriisikoosolekule, misjärel välisminister José Manuel Garcia-Margallo teatas, et Madrid kaalub vastumeetmeid, millest antakse teada lähipäevil.

«Sellega rikuti meie riikide vahel valitsenud südamlik kliima,» ütles minister. «Hispaania tegi Argentinaga koostööd nende kõige raskematel aegadel.»

Argentina sõnutsi ei olnud YPF sektorisse investeerinud, sundides valitsust importima mullu enam kui 9 miljardi dollari eest kütust.

YPFi aktsiad kukkusid New Yorgi börsil lausa 21 protsenti. Buenos Airese börsil katkestati kauplemine pärast seda, kui langust oli kogunenud 2,4 protsenti.

Repsol ütles, et uurib kõiki juriidilisi võimalusi oma aktsionäride huvide kaitsmiseks. «See on sügavalt diskrimineeriv ja ilmselgelt ebaseaduslik,» ütles Repsol.

Oodata on kohtuhagide tulva nii Hispaanias kui Euroopa Liidus.

Brüssel palus leida olukorrale lahendus läbirääkimiste teel.

«Sunniviisiline ülevõtmine oleks väga negatiivne signaal investoritele, nii kohapeal kui rahvusvahelisel tasandil, ning kahjustaks tõsiselt Argentina ärikliimat,» ütles ELi pressiesindaja kaubandusküsimustes John Clancy.

Repsolile lähedaste allikate sõnutsi saabus varsti pärast presidendi teadaannet YPF peakorterisse Roberto Baratta, valitsuse esindaja firma juhatuses, kaasas nimekiri hispaanlastest tippjuhtidest, kes enam hoonesse ei tohi siseneda.

Läinud nädalal hoiatas Hispaania Argentinat, et mistahes sekkumist YPF asjadesse võetakse rünnakuna Hispaania vastu, mistõttu satuks Buenos Aires rahvusvahelise paaria staatusse.

Fernández süüdistas Repsolit YPFi «tühjendamises». Analüütikud ja tööstusharu tippjuhid ütlevad aga, et Argentina kaotsiläinud energiasõltumatuses ja õhupallina paisuvas impordiarves on süüdi valitsuse läbikukkunud energiapoliitika, millega seati hinnad koduturul kaugelt alla rahvusvaheliste tasemete.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles