ELi riigid kiitsid heaks kõrge tollimaksu Hiina elektriautodele, vastased hoiatavad kaubandussõja eest (2)

Copy
Hiina firma Leapmotor elektriautode tootmisliin Jinhuas.
Hiina firma Leapmotor elektriautode tootmisliin Jinhuas. Foto: ADEK BERRY / AFP / SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriigid kiitsid täna heaks Euroopa Komisjoni ettepaneku kehtestada Hiinast pärit elektrisõidukitele täiendav tollimaks, mis osa ettevõtete puhul ulatuks nüüd 45 protsendini. Tollimaksule oli tugevalt vastu Saksamaa ja meede on tekitanud muret kaubandussõja puhkemise pärast Pekingiga.

Euroopa Komisjon tegi ettepaneku kehtestada juunis tollimaks, leides, et Pekingi riigiabi kohalikele autotootjatele annab neile turul ebaõiglase konkurentsieelise. Liikmesriikide heakskiiduga on komisjonil nüüd voli kehtestada oktoobri lõpust tollimaks kuni viieks aastaks. 

Hääletuse tulemusi avalikkusele ei ole avaldatud, kirjutab Euronews, tuginedes mitmele diplomaatilisele allikale, et tollimaksude poolt hääletasid 10 riiki: Eesti, Läti, Leedu, Bulgaaria, Taani, Prantsusmaa, Iirimaa, Itaalia, Madalmaad ja Poola (45,99 protsenti ELi elanikkonnast); 12 jäi erapooletuks: Belgia, Tšehhi Vabariik, Kreeka, Hispaania, Horvaatia, Küpros, Luksemburg, Austria, Portugal, Rumeenia, Rootsi ja Soome (31,36 protsenti) ning viis olid vastu: Saksamaa, Ungari, Malta, Sloveenia ja Slovakkia (22,65 protsenti).

Tagasi üles