Macron: Euroopa Liit võib surra (19)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron räägib Berliinis Euroopa Juhtimis- ja Tehnoloogiakoolis (ESMT) toimuval üritusel «Berliini Globaalne Dialoog 2024» 2. oktoobril 2024. aastal.
Prantsuse president Emmanuel Macron räägib Berliinis Euroopa Juhtimis- ja Tehnoloogiakoolis (ESMT) toimuval üritusel «Berliini Globaalne Dialoog 2024» 2. oktoobril 2024. aastal. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Euroopa Liit «võib surra», kui ta ei muutu USA ja Hiina suhtes konkurentsivõimelisemaks, hoiatas Prantsusmaa president Emmanuel Macron Berliini üleilmse dialoogi ajal üleeile, vahendab portaal Unian Bloombergi kirjutist.

Muu hulgas ütles Macron, et Euroopa Liit reguleerib üle ja investeerib liiga vähe, samal ajal kui Washington ja Peking edestavad ELi majanduskasvus ja investeeringutes. Samal ajal peavad liikmesriigid nõudma, et ülemaailmsed kaubandusreeglid jääksid õiglasteks.

«EL võib välja surra, oleme väga olulise hetke lävel. Meie vana mudel on läbi – me reguleerime üle ja investeerime vähe. Kui me jääme oma klassikalise päevakava juurde, lahkume kahe-kolme aasta jooksul turult,» ütles Prantsusmaa president.

Macron kutsus ELi liikmesriike üles ka edendama piiriüleste ettevõtete loomist, mis suudaksid võistelda Ameerika ettevõtetega.

«Seistes silmitsi finantssurvega omaenda riigis, kiitis Macron heaks ajutise maksu Prantsusmaa suurettevõtetele, toetades oma uue valitsuse strateegiat, isegi kui see tähistab eemaldumist tema ärisõbralikust hoiakust,» kirjutab ajaleht.

Macroni sõnavõtt kordab Itaalia endise peaministri ja Euroopa Keskpanga president Mario Draghi olulise Euroopa konkurentsivõime raporti mõningaid järeldusi. Draghi raportis nõuti laiemat Euroopa tööstusstrateegiat, mis hõlmaks iga-aastast 800 miljardi euro suurust  investeeringut, et EL ei jääks maha USAst ja Hiinast.

Macroni sõnavõtu kontekstis olid Prantsusmaa ja Saksamaa eriarvamusel seoses ELi liikmesriikide täna vastu võetud tollimaksuga Hiina elektriautodele. Kui Euroopa Komisjon ja Prantsusmaa olid arvamusel, et kuna Hiina riigiabi kohalikele autotootjatele annab neile turul ebaõiglase konkurentsieelise tuleb neile kehtestada täiendavad tollid, et kaitsta siinset tööstust. 

Saksamaa kartis aga kaubandussõja vallandamist Hiinaga, mille tõttu oli üks viiest täiendavate tollimaksu vastastest riikidest. Saksa kantsler Olaf Scholz on seejuures, et Euroopa tööstuse kaitsmine ebaausate kaubandustavade eest ei tohi viia selleni, et EL kahjustaks iseennast, vahendab Politico.

Septembris rääkis Macron «homsest maailmast», nimetades olemasolevat rahvusvahelist korda ebaõiglaseks.

«Peame mõtlema Euroopa korraldamise uuele viisile ja ümber mõtestama oma suhted Venemaaga pärast sõda,» ütles Macron. 

Tagasi üles