POSTIMEES UKRAINAS Kas Ukraina armee peab muutma sõjapidamise juhtimist?

Ukraina armee juhtimismudeli muutmine on järjest kasvav teema sõjaväelaste ja ekspertide juttudes. Fotol on Ukraina kaitseväe auvahtkond sel neljapäeval Kiievi kesklinnas Püha Miikaeli kloostri esisel platsil valmistumas NATO uue peasekretäri Mark Rutte saabumiseks. Ruttele tutvustati seal platsil hävitatud Vene sõjatehnikat ja ta avaldas austust hukkunud Ukraina sõduritele, kelle tuhanded fotod on kleebitud kloostri müüridele.
Ukraina armee juhtimismudeli muutmine on järjest kasvav teema sõjaväelaste ja ekspertide juttudes. Fotol on Ukraina kaitseväe auvahtkond sel neljapäeval Kiievi kesklinnas Püha Miikaeli kloostri esisel platsil valmistumas NATO uue peasekretäri Mark Rutte saabumiseks. Ruttele tutvustati seal platsil hävitatud Vene sõjatehnikat ja ta avaldas austust hukkunud Ukraina sõduritele, kelle tuhanded fotod on kleebitud kloostri müüridele. Foto: Martin Pedaja

Edukamaks sõjapidamiseks vajab Ukraina muudatust armee ülesehituses ja juhtimises, mis tähendaks seniste brigaadide asemel diviiside ja korpuste moodustamist.

Nii väidavad mitteametlikes jutuajamistes üha rohkem Ukraina ohvitsere ja militaareksperte. Nende põhiline argument on, et taktikalisest tasemest ehk brigaadide tasemelt ülespoole, operatiivtasandil, lonkab Ukraina armee juhtimine praegu kõvasti ning see mõjutab tugevalt rinnetel toimuvat.

«Minu meelest on aeg selleks küps,» ütles intervjuus Postimehele Ukraina parlamendi rahvusliku julgeoleku-, kaitse- ja luurekomisjoni sekretär Roman Kostenko. «Seda on vaja teha. See parandab meie armee juhtimist.»

Tagasi üles