Ukraina sõjapõgenikud tekitavad Briti valitsuses turbulentsi

Copy
Briti politsei ja sisserännanute vaheline kokkupõrge põgenike varjupaiga juures Londoni lõunaosas. Kokkupõrke põhjustas otsus saata osa Aafrikast saabunud põgenikke riigist välja.
Briti politsei ja sisserännanute vaheline kokkupõrge põgenike varjupaiga juures Londoni lõunaosas. Kokkupõrke põhjustas otsus saata osa Aafrikast saabunud põgenikke riigist välja. Foto: Henry Nicholls / AFP / Scanpix

Ühendkuningriigi vastvalitud leiboristide valitsus avastas, et sõjapõgenikest ukrainlased ei lahku nende kodumaalt ja see tekitab riigis sisepoliitilist turbulentsi.

Londoni kesklinnast 30 kilomeetri kaugusel põhjapoolses Welwynis asuvas pühapäevakoolis käivatele Ukraina lastele tulevad nende vanemad järele samal ajal kui kõigile Briti lastele ikka. Lapsed möllavad ja vanemad vangutavad neid oodates pead. Mille poolest ukrainlaste lapsevanemad teistest erinevad on see, et nad on naised. Ühel vähestest isadest on jalaprotees, kirjeldas The Economist oma nädalakirjas.

Oxfordi ülikooli rändekeskuse andmetel elab Suurbritannias umbes 160 000 Ukrainas sündinud inimest. Enne agressioonisõja algust 2022. aastal elas Ühendkuningriigis vaid 40 000 ukrainlast. Sõjapõgenikud sättisid ennast kiiresti sisse ja nad on loonud Suurbritannias Ukraina kultuurikeskuseid, aga ka teisi Ukraina diasporaa elujõulisuse tagamiseks vajalikke asutusi. Welwyni pühapäevakool on vaid üks paljudest kohtadest, kus lastele õpetatakse ukraina keelt, ajalugu ja kultuuri.

Tagasi üles