SURVE BRÜSSELILE Enamik ELi riike tahab näidata migrantidele karmi kätt

Copy
Aafrikast pärit põgenikud teel Itaaliasse augustis 2023.
Aafrikast pärit põgenikud teel Itaaliasse augustis 2023. Foto: FETHI BELAID / AFP / SCANPIX

Sisserändajad tuleb kiiresti tagasi saata, kirjutasid seitseteist ELi riiki peagi ametisse asuvale Euroopa Komisjonile.

Rändeküsimust adresseeriva kirja posti lasknud riikide hulgas olid ELi tuumikriigid Saksamaa ja Prantsusmaa.

Austria rändevolinik

Seesugune algatus ennustab Politico hinnangul peatset suunamuutust ELi rändepoliitikas ja näitab paremparteide ning rändevastaste hoiakute senisemast jõulisemat esile kerkimist Euroopas.

Seitsmeteistkümne Brüsselile survet avaldada sooviva riigi hulka kuulusid kolm ELi suurima majandusega maad. Euroopa Komisjonilt oodatakse ametisse vannutamise järel migrantide tagasisaatmist kiirendavate meetmete algatust.

Neliteist ELi riiki koos Norra, Šveits ja Liechtensteiniga ütlevad otse, et Euroopa Komisjon peab võimalikult ruttu pastaka haarama ja hakkama praegu kehtivaid ELi rändenorme karmimaks kirjutama, vahendas Politico.

Kirjas seisab, et need migrandid, kellel ei ole õigust ELis viibida tuleb vastutusele võtta ja välja saata, viitas Reuters. Euroopa Komisjonis on rändeportfell austerlasest Magnus Brunneri käes, kelle käsi liikmesriigid üritavad juba varakult siduda.

Lisatõuke rändepoliitika ülevaatamiseks ja karmistamiseks andiski Austria hiljutine valimistulemus, kus enim hääli kogus migratsioonivastane Vabaduspartei (FPÖ). Paremäärmuslikud poliitikud on suutnud valimistel enda rüppe meelitada aga üha enam valijaid ka Saksamaal, Hollandis, Itaalias ja Prantsusmaal, meenutas Politico.

Ungari eesistumine

ELi Nõukogu eesistujariigi Ungari peaminister Viktor Orbán ähvardas hiljuti anda varjupaigataotlejatele üheotsapiletid Brüsselisse protestiks riigile ELi varjupaigareeglite rikkumise eest määratud trahvide vastu.

Märgiline on seitsmeteistkümne riigi kirjas aga see, et taotletakse võimalust suurendada riikidevahelist koostööd ebaseaduslike sisserändajate kinnipidamiseks julgeolekukaalutlusel.

Euroopa Komisjonilt oodatakse, et otsitaks täiendavaid survevaheneid, mis kohustavad ELi saabunud võõrriikide kodanikke tegema ELi ametiasutustega koostööd. Tahetakse juurutada tarkvara, et ELi siseturul saaks kiiremini vahetada infot pahategudelt tabatud migrantide liikumise ja tegude kohta.

Kuigi Norra, Šveits ja Liechtenstein ei kuulu ELi, on nad piirideta Schengeni ruumi liikmesriigid.

Nüüd saab näha, kas Austria tulevane valitsuskoalitsioon üritab austerlasest Euroopa Komisjoni rändevolinikku lõo otsas hoida. Näiliselt on Euroopa Komisjon neutraalne, ent paratamatult on volinikud ikkagi seotud nii Euroopa tasandi poliitiliste parteide kui ka oma koduriigiga.

Koalitsiooniläbirääkimised ootavad ees ja seni on FPÖ juht olnud mures Vabaduspartei valitsusvastutusest kõrvalejätmise pärast. ELi justiits- ja siseministrid kogunevad juba järgmisel nädalal Luxembourgi Ungari juhitud ELi Nõukogu kohtumisele, kus päevakorras on samuti rändearutelu, võttis Politico teema kokku.

Tagasi üles