POSTIMEES IISRAELIS «Me kaotasime oma poja praktiliselt otse-eetris.» Nova festivalil hukkunu isa kõneles kõigi nimel, kes 7. oktoobril oma sugulased kaotasid

Iisraelis 7. oktoobril 2023 toimunud veresaunas hukkunute mälestamine algas täna Re’imis, kus tol kohutaval laupäeval sajad Nova muusikafestivalil osalejad Hamasi mõrtsukatega kohtusid.

Et jõuda kohale tseremoonia alguseks, mis oli planeeritud kella kuueks hommikul, lahkusime Jeruusalemmast umbes kell neli. Pärast Gaza kõrval asuvat Ashkeloni oli tavaliselt sellisel kellaajal mahajäetud tee lõunasse täielikult autodest ummistunud. Oli pime. Näha oli vaid kilomeetritepikkust autotulede voogu, kõik teel Re’imi. Mõni kilomeeter enne kibutsit oli teel juba täielik linlik liiklusummik.

Politsei ja sõjaväe kontrollpunktide järgi saame aru, et oleme kohale jõudnud. Autod liiguvad väga aeglases järjekorras improviseeritud parkimisplatsile põllul. Vaiksed ja kurvameelsed inimesed väljuvad autodest ja kõnnivad mälestusmärgi juurde. Mälestusmärk kujutab endast südantlõhestavat pilti: sajad naeratavad näod fotodel.

Tagasi üles