ÜLEVAADE Tokajev ostab Kasahstanile Trooja hobuse

Copy
Kasahstani president Kasõm-Žomart Tokajev.
Kasahstani president Kasõm-Žomart Tokajev. Illustratsioon: Johan Elm

Kasahstan kiitis referendumil heaks tuumajaama rajamise ja suure tõenäosusega rajab selle Venemaa. Vaatlejatele jääb aga mõistatuseks see, miks Kasahstan tuumajaama vajab.

Läinud pühapäeval kiitis Kasahstan referendumil heaks tuumajaama rajamise, kui ametlike andmete järgi osales rahvahääletusel 63,66 protsenti hääleõiguslikest kodanikest ning jaama ehitust toetas 71,12 protsenti hääletanuist.

Rajatav tuumajaam peab kerkima Balhaši järve äärde ning selle ehitamiseks konkureerivad väidetavalt Hiina, Prantsusmaa, Venemaa ja Lõuna-Korea.

Pole saladus, et tuumajaama ehitamine on Kasahstani presidendi Kassõm-Džomart Tokajevi projekt ning teistsugust tulemust olnuks referendumilt raske oodata.

Rahvahääletust saatnud uudised kõnelesid sellest, et tegemist oli just sellise malli järgi ellu viidud referendumiga, nagu see on ühes endises Nõukogude Liidu vabariigis tavapärane. Kümneid tuumajaamavastaseid aktiviste vahistati, aga riigi kontrollitud ajakirjandus edastas samal ajal «vennalikest» SRÜ riikidest, nagu Venemaalt ja Valgevenest, saabunud vaatlejate kiidulaulu rahvahääletuse heale korraldusele.

Tagasi üles