Filmifestivalidelt kaduv film «Venelased sõjas» – täielik propaganda või midagi muud?

Copy
Septembris toimunud Toronto rahvusvahelise filmifestivali (TIFF) plaan näidata ka dokfilmi «Venelased sõjas» tõi protestijad tänavatele. Plakatil küsitakse: «Kas oled huvitatud terroristide, mõrvarite, vägistajate, piinajate ja inimröövijate perspektiivist?» Filmi nägi alles pärast ametlikku festivali.
Septembris toimunud Toronto rahvusvahelise filmifestivali (TIFF) plaan näidata ka dokfilmi «Venelased sõjas» tõi protestijad tänavatele. Plakatil küsitakse: «Kas oled huvitatud terroristide, mõrvarite, vägistajate, piinajate ja inimröövijate perspektiivist?» Filmi nägi alles pärast ametlikku festivali. Foto: Carlos Osorio/Reuters/Scanpix

Filmimaailma ja välispoliitika puutepunktis on palju kõneainet tekitanud Vene-Kanada filmitegija Anastasia Trofimova dokumentaalfilm «Venelased sõjas», millele heidetakse ette, et tegemist on propagandafilmiga, mis kujutab Vene sõdureid Venemaa agressioonisõjas Ukrainas ohvritena.

Film keskendub okupeeritud Ida-Ukrainale, kus Trofimova veetis koos Vene sõjaväeüksusega seitse kuud.

Esialgu oli dokfilm sel nädalal alanud Zürichi rahvusvahelise filmifestivali programmis, sest festivali korraldajad leidsid, et tegemist on sõjavastase filmiga, vahendab France24. Septembri lõpus tehti aga teatavaks, et julgeolekukaalutlustel filmi ikkagi ei näidata, kuid see jääb siiski dokumentaalfilmide võistlusprogrammi – ja nii võib see võita ka auhindu.

Sama otsuse võttis vastu Ateena filmifestival. Eelmisel kuul toimunud Toronto filmifestival teatas, et nad said suure hulga ähvardusi ning filmi otsustati näidata alles pärast ametlikku festivali.

Filmirežissööri ja -produtsendi ning PÖFFi dokumentaalfilmide programmi juhi Marianna Kaadi sõnul on film väga andekalt ja professionaalselt tehtud ning kuigi on palju kohti, mis tekitavad küsimusi, on sellele raske ühesõnalist hinnangut anda. «Kõige lihtsam on öelda, see on propagandafilm ja ongi kõik. Kõik kujutavad endale ette, mis asi on propagandafilm – oleme siin nõukaajal elanud ja teame, mis asi see on –, aga see film ei ole päris nii. Ütleme niimoodi, et see on peenem töö,» ütles Kaat.

Tagasi üles