SALAJASED JUTUD Kreml eitab Putini-Trumpi seitset vestlust

Copy
Putin telefoniga 2024. aasta märtsis.
Putin telefoniga 2024. aasta märtsis. Foto: Mikhail Metzel / Kremlin Pool / SCANPIX

Kreml lükkas täna tagasi väite, et USA ekspresident Donald Trump on pärast Valgest Majast lahkumist Vene diktaatori Vladimir Putiniga seitse korda vestelnud.

«Ei, nii see ei ole,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov, kelle sõnu vahendas meediaväljaanne RBK.

Kuulsa ajakirjaniku Bob Woodwardi raamatus «War» öeldakse, et Trump on säilitanud Putiniga isiklikud suhted isegi ajal, mil ta teeb kampaaniat uueks ametiajaks ja Vene diktaator peab sõda USA liitlase Ukraina vastu.

Woodward tsiteerib nimetuks jäänud Trumpi abi, kes annab mõista, et vabariiklaste liider võis Putiniga pärast Valgest Majast lahkumist 2021. aastal vestelda kuni seitse korda – hoolimata USA püüdest aidata Ukrainal vastu seista Venemaa sissetungile ja suhete tõsisest halvenemisest Moskvaga.

Teisipäeval ajalahes The Washington Post avaldatud katkendites raamatust räägib Woodward ka, kuidas Trump saatis USA presidendina koroonapandeemia ajal testikomplektide nappusest hoolimata neid salaja Putinile.

Venemaa kritiseeris kolmapäeval ka USA demokraatide presidendikandidaadi Kamala Harrise avaldust Putini kohta, mis reetvat Washingtoni «viha ja frustratsiooni».

Harris ütles esmaspäeval eetris olnud usutluses, et kui ta presidendiks valitakse, ei pea ta ilma Ukraina juuresviibimiseta Putiniga rahukõnelusi.

Ta kordas ka kriitikat Trumpi Ukraina-poliitika aadressil, nimetades seda Moskvale alistumiseks.

«Kui Donald Trump oleks president, istuks Putin juba praegu Kiievis,» ütles Harris CBSi saates «60 Minutes».

Vene saatkond Washingtonis kritiseeris sotsiaalmeedias Harrise «hiljutisi vastutustundetuid avaldusi», kuid ei täpsustanud, milliseid.

Harrise avaldused näitavad «Washingtoni valitsevate ringkondade frustratsiooni ja võimetust», ütles saatkond.

Tagasi üles