REPORTAAŽ «Müüsin ikoone, nüüd aga pole neid, kes ostaks.» Palestiina alade elanikud räägivad oma elust

Pärast Hamasi rünnakut Iisraelile 7. oktoobril 2023 kaotas paljude Jordani jõe läänekaldal asuvate Palestiina alade elanikkond tavapärase palverändurite ja turistide voolu. Käisime Läänekaldal, et uurida, kuidas nende alade elanikud ellu jäävad, mida sõjast arvavad ja kui radikaalsed nad on.

Petlemm asub nn A-tsoonis, mis tähendab, et linna kontrollib Palestiina rahvuslik omavalitsus. Kummalisel kombel saime fotograafiga siia ilma kontrollpunkti läbimata.

Petlemma viiva tee peal oli lihtsalt punane hoiatussilt, et edasi on ala täielikult Palestiina kontrolli all. Iisraeli kodanikel on siia sisenemine keelatud – see on ohtlik ja rikub Iisraeli seadusi. Meil on õiged passid, nii et läksime linna.

Millest me elame? Jumal teab!

Petlemma kesklinn oli varem täis turiste, nüüd aga tüdinud taksojuhte ja giide, kellel pole kliente. Ma saan aru, et täiesti euroopaliku välimusega inimesed tõmbavad sellises keskkonnas kõrgendatud tähelepanu, nii et katan oma heledad juuksed kiiresti salliga. Tahtsin mitte nii väga silma paista, aga on juba hilja: meid on juba märgatud.

Tagasi üles