Lätis peeti piiril kinni Vene sõjaväes teenimas käinud lätlane

Copy
Vene sõdur auvalves. Pilt on illustratiivne.
Vene sõdur auvalves. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / Scanpix

Läti piirivalvurid vahistasid 7. oktoobril Vene piiri ääres Šķilbēni vallas Läti kodaniku, kes oli illegaalselt riiki sisenenud, vahendab Läti rahvusringhääling LSM. Koostöös Riikliku Julgeolekuteenistusega (VDD) läbiviidud uurimise käigus selgus, et mees oli käinud agressorriigi Venemaa relvajõududes teenimas.

VDD käsutuses oleva teabe põhjal on isik sõlminud Venemaa relvajõududega sõjaväeteenistuse lepingu. «Meie käsutuses olevast teabest nähtub, et kõnealune isik oli reisinud Venemaale, kus ta liitus ebaseaduslikult Venemaa relvajõududega. Isik sai Venemaal väljaõppe. Seejärel otsustas ta naasta Lätti,» ütles VDD juht Normunds Mežviets.

Piirivalve alustas isiku suhtes kriminaalmenetlust tahtliku ebaseadusliku riigipiiri ületamise eest karistusseaduse artikli 284 lõike 1 alusel. VDD alustas samuti kriminaalmenetlust, kuid Venemaa relvajõududes teenimise keelu rikkumise eest kriminaalseaduse artikli 95 lõike 1 alusel.

Seni polevat aga uurimist läbiviinud asutuste sõnul põhjust arvata, et isik oleks seotud Venemaa eriteenistustega või et ta saadeti Lätti eesmärgiga viia läbi diversioone või provokatsioone. Väidetavalt lahkus ta oma ametikohalt Venemaal omal algatusel.

Tagasi üles