Soome koolides kiusatakse vaestest peredest pärit lapsi (1)

Copy
Soome algkoolilaps kodus õppetükke tegemas.
Soome algkoolilaps kodus õppetükke tegemas. Foto: Antti Aimo-Koivisto / IMAGO / Scanpix

Uuring näitas, et Soome koolikiusu ohvrid on pärit madala sissetulekuga ja sisserännanute taustaga peredest.

46 protsenti sisserändaja taustaga lastest on vähemalt ühe korra pidanud kannatama koolikiusu. Nende Soome kodakondsusega koolikaaslaste puhul on sama näitaja 36 protsenti, kirjutas Soome rahvusringhääling Yle viidates koolikiusuteemalisele uuringule.

Laste kiusu põhjused on sageli sellised, mis on nende kontrolli alt väljas. Näiteks nende vanemate sissetulek või nende päritolu, selgus põhjanaabri Hariduse Hindamiskeskuse viimasest uuringust.

Hariduse Hindamiskeskus uuris põhjalikumalt seekord viienda klassi õpilasi ja nende eelarvamusi ning suhet õpetajatega. Uuringu eesmärk oli mõista koolikiusamise põhjusi ja seda, miks mõned lapsed satuvad tõrjutud staatusesse. Teadlased püüdsid kokku viia põhjuseid ja tagajärgi, kirjeldas Yle.

Hoolimata koolijuhtide, õpetajate ja lapsevanemate pingutustest, on kiusamine Soomes laste jaoks endiselt suur probleem. Uuring näitas, et keskmiselt kaheksat õpilast 20 lapsega klassis kiusatakse vähemalt kord kuus.

Uuring näitas ka, et kõige levinum on kiusamine 12–15-aastaste laste seas.

Lapse pere sissetulekute tase koos muude teguritega suurendab nende võimalusi kiusatuks sattuda, selgus uuringust. Näiteks kiusatakse selliseid lapsi, kes ei kanna uhkemaid või teatud tüüpi riideid või kellel pole nutitelefoni.

Uuringus selgus ka, et sisserändaja taustaga lastel on ligikaudu sama suur oht sattuda kiusamise ohvriks kui nende eakaaslastel, kes on pärit madalama sotsiaalmajandusliku staatusega rühmadest. Siin on märkimisväärne see, et sisserändajast lapse perekonna majanduslik olukord võib olla samal ajal isegi keskmisest soomlasest parem. 

Sellistel juhtudel tulevad mängu sellised tegurid, nagu religioon, nahavärv ja keel, vahendas Yle.

Veel tuli uuringutulemustes välja, et kehva õppeedukusega lapsed kipuvad teisi rohkem kiusama kui need, kellel läheb koolis hästi.

Hariduse Hindamiskeskuse uuringus osales 16 000 õpilast. Valimis oli esindatud 92 Soome kooli. Küsitlus viidi läbi elektrooniliselt ja vastamiseks pakuti erinevaid stsenaariume.

Õpilastel paluti ka valida oma klassikaaslaste hulgast välja need lapsed, keda nad arvasid, et on viimasel aastal koolis kiusatud. Lisaks 46 protsendile sisserändaja taustaga lastest kiusati koolides 48 protsendil juhtudest lapsi, kes tulid vaesematest peredest.

Enamikul juhtudel leidsid vastajad, et kiusamiseks on alati mingi põhjus, võttis Yle teema kokku. 

Märksõnad

Tagasi üles