Iisraeli-Liibanoni piiril käinud Postimees nägi kummituslinnu, elas üle mitu rünnakut ja rääkis inimestega, kes peavad iga päev varjuma rakettide ja droonide eest.

Eelmisel kolmapäeval, 9. oktoobril, viibisime koos fotograafi ja Iisraeli kaitseväe (IDF) esindajatega Ülem-Galilea tähtsaimas linnas Kiryat Shmonas, millest Liibanoni piir jääb paari kilomeetri kaugusele. Kõigest mõne tunni jooksul saatis Hezbollah Liibanonist linna pihta kaks tosinat raketti.

Kuna linn on piirile nii lähedal, on elanikel varjendisse jõudmiseks aega kõigest sekundid. Mõnikord lülitub sireen sisse pärast plahvatusi. Kui meie Kiryat Shmonas viibisime, üürgas sireen ajal, mil külastasime maja, mis oli varem saanud raketiga otsetabamuse.

Majas elas venekeelne perekond, kelle raamatukogust sai söestunud vanapaberi mägi. Mustunud seinte jäänused värisesid rakettide tuhmikõlalistest löökidest ja kui rünnak lõppes, jäi õhku lõhkeainele omane lõhn ning tänava kohale tõusis must suits.

Enamiku rakettidest tulistasid Iisraeli õhutõrjesüsteemid alla, kuid kahjuks mitte kõiki. Üks rakett tappis perekonna, kes ei jõudnud varjendisse.