Läti televisioon on rahalistes raskustes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia raadio- ja teletorn.
Riia raadio- ja teletorn. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Läti Televisioon (LTV) palub ringhäälingunõukogu suurendada käesoleva aasta eelarvet, kuna vastasel korral muutub asutuse finantsolukord kriitiliseks ning ohtu satub kvaliteetsete saadete tegemine.


LTV peadirektor Edgars Kots ütles kolmapäeval BNS-ile, et telekanali tulud vähenesid käesoleva aasta esimeses kvartalis 1,2 miljoni lati (26,52 miljoni Eesti krooni) võrra: dramaatiliselt on vähenenud reklaamitulud, kulud on aga märkimisväärselt kasvanud.

Seetõttu palutakse ringhäälingunõukogul tühistada nõue kanda 10 protsenti tuludest reservfondi ning leida võimalikult kiiresti võimalusi tagastamaks LTV-le esialgses eelarves ette nähtud miljon latti (22,1 miljonit krooni) saateedastuse kindlustamiseks ja vähemalt 800 000 latti (17,68 miljonit) saadetele.

Kots ütles BNS-ile, et kui neid palveid ei ole võimalik täita, siis võib olukord muutuda palju halvemaks. LTV eelarve on umbes miljoni latiga (22,1 miljonit krooni) miinuses ning tuleb jälle hakata mõtlema märkimisväärsele kulude kokkuhoiule, millest LTV telejuhi sõnul mõtleb niigi iga päev.

LTV teatas, et telekanali juhatus kinnitas mullu kanali 2009. aasta eelarve suuruses 13,4 miljonit latti (296 miljonit krooni), ent hiljem, pärast seimis vastu võetud eelarvemuudatusi, vähenes LTV-le eraldatav summa 2,4 miljoni lati (53 miljoni krooni) võrra.

«Seega on esimeses kvartalis kätte saadud rahaeraldis isegi väiksem kui 2006. aastal, vaatamata kulude loogilisele kasvule kas või ainuüksi inflatsiooni tõttu,» osutas Kots.

Detsembris oli selge, et kriis on puudutanud ka reklaamiandjaid ning seetõttu olid reklaamitulud mullu 100 000 lati (2,2 miljoni krooni) võrra kavandatuist väiksemad. Samas on märgatavalt kallinenud mõningad teenused: näiteks elekter, küte, info ja maa rent.

LTV palub ringhäälingunõukogul võtta arvesse avaliku telekanali tegevuse spetsiifikat ning mõista olukorda, kus eelarve kärpimine 25 protsendi võrra seab ohtu selle tegevuse. Edasistest muutustest nõustus Kots rääkima vaid siis, kui ringhäälingunõukogult eitav otsus saadakse.

LTV on aga juba välja töötanud kriisieelarve, et maksejõuetust vältida. See näeb ette otsekulutuste vähendamist LTV1 ja LTV7 saadete loomisele, LTV erikorrespondentide tagasikutsumist Brüsselist ja Moskvast, sõltumatute produtsentide ja partnerite toodetud saadete sisseostmise lõpetamist ning venekeelse uudistesaate Riik LV näitamise lõpetamist LTV7s.

Eelarvekärbete tõttu ei kajasta LTV enam ka riikliku tähtsusega kultuurisündmusi, lõpetab teatrietenduste ja kontsertide salvestamise. Ohtu on sattunud ka 2010. aasta kolinoorte laulu- ja tantsupeo kajastamine, litsentsi ost olümpiamängude ning jalgpalli maailma- ja Euroopa meistrivõistluste kajastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles