Mosambiigis Eestit esindanud ohvitser ei lasknud Putinil oma lemmikpüha rikkuda (2)

Kaks korda Mosambiigis teeninud leitnant Kadri Soonberg arvab, et järgmine kord võiks sinna pigem turistina minna.
Kaks korda Mosambiigis teeninud leitnant Kadri Soonberg arvab, et järgmine kord võiks sinna pigem turistina minna. Foto: Madis Veltman

Esimese Eesti kaitseväelasena Mosambiiki läkitatud leitnant Kadri Soonberg mäletab selgelt, kuidas nägi seal välja hommik, mil algas Vene täieulatuslik invasioon Ukrainas.

Soonberg, kelle teenistus välisoperatsioonil Mosambiigis algas 2021. aasta lõpus, meenutab: «Vabariigi aastapäev on üks mu lemmikpühasid. Ja ma nii ootasin seda päeva. Olin kõik ette valmistanud. Teadsin, et me tähistame seda päeva, isegi kui olen üksi ainus eestlane kogu riigis.

Ärkasin heas tujus, ootasin presidendi kõnet, sest välisoperatsioonidel olijatele siis alati president ja kaitseväe juhataja helistavad.»

Aga teenistuskohale minnes nägi ta kurbi ja tõsiseid nägusid. «Kõik olid väga ärevil, eriti soomlased. Ma ei olnud uudiseid vaadanud ega saanud aru, mis toimub. Ja siis mulle öeldi, et hakkas täiemahuline invasioon,» räägib ta.

«Mäletan, et otsustasin, et ei – mina ei lase Putinil oma pidupäeva rikkuda ja teen kõik täpselt nii, nagu olin plaaninud,» meenutab Soonberg.

«Siiani oli kõigi riikide rahvuspühadel olnud lipu heiskamine, rivistus ja siis selle riigi esindaja sai midagi pakkuda ja tähistada pidu, nagu ta soovis. Ülejäänud tulid kaasa ja austasid teiste traditsiooni,» kirjeldab ta tava, mida tol päeval Eesti nimel jätkas.

Oli lipu heiskamine, hümni laulmine ja kõned.

Uurimise peale, et kas ta mäletab, millest kõnes rääkis, vastab Soonberg, et tegi lühidalt. «Ütlesin, et vabadus ei ole iseenesestmõistetav. Eriti sel päeval, kui Putin läks Ukrainasse. Tänasin meie liitlasi,» sõnab ta ja poetab juurde: «Soomlastele väga meeldis.»

Tagasi üles