Raport soovitab luua Põhjamaade ühise lahinguüksuse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Norra endise kaitse- ja välisministri Thorvald Stoltenberg koostatud raport soovitab Põhjamaadel luua ühise lahinguüksuse.

Põhjamaade välisministrite volitusel koostas Norra endine kaitse- ja välisminister Thorvald Stoltenberg raporti Põhjamaade koostöövõimalustest välis- ja kaitsepoliitikas eelseisva 10-15 aasta perspektiivis, teatas Põhjamaade ministrite nõukogu.

Põhjamaade ühise kriisiabi ja lahinguüksuse loomine on üks raportis sisalduvast kolmeteistkümnest reaalselt teostatavast ettepanekust.

Raportis ka lahingu- ja stabiliseerimisüksuseks nimetatud struktuur koosneks neljast osast.

Üksuse teineteisega tihedalt seotud funktsioonideks oleksid lahinguline võimekus, humanitaarabi, ülesehitus (kogukonna struktuuride) ja toetus.

«Arengud kaitse- ja julgeolekupoliitikas osundavad, et Põhjamaad võivad tulevikus silmitsi seista dramaatiliste otsustega, juhul kui ei suudeta praegu määratleda lahendamist vajavaid küsimusi,» rääkis Stoltenberg raporti tutvustamisel Oslos.

Stoltenberg rõhutas, et tema ettepanekud ei ole alternatiiviks riikide kohustustele NATO või EL ees. Põhjamaade relvaüksuste tihedam lõimine oleks kasulik mitmel põhjusel.

«Näiteks jää sulamine põhjas loob uued väljakutsed logistika, kliima ja inimjõu osas. Hetkel on vaid venelastel hädaolukorra ja päästeoperatsioonide võimekus, » rääkis Stoltenberg.

Samuti mainis ta, et oleks kõigi Põhjamaade huvides nende (põhja) alade üle omada otsest kontrolli järelevalve ja monitoorimise osas.

Samuti oleks Põhjamaadel mõttekas ühiselt treenida ÜRO rahuvalveüksustes osalemiseks. Kasvavad kulud kaitsetehnoloogia vallas toovad kaasa olukorra, kus varsti suudavad ainult suured riigid nagu Saksamaa, Suurbritannia ja Prantsusmaa ajaga kaasas käia.

Põhjamaade Nõukogu presiidiumi liige, islandlane Árni Páll Árnason peab sellist koostööd väga mõistlikuks ning rõhutab iseäranis vajadust ühise õhuturbe järele Islandi kohal.

Island soovib Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistujana pöörata muuhulgas suuremat tähelepanu mereohutusele Põhja-Atlandil.

Raport sai välisministritelt positiivse vastuvõtu osaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles